latinica  ћирилица
29/09/2015 |  06:38 | Аутор: РТС

Путин и Обама, 90 минута у Њујорку (ВИДЕО/ФОТО)

Предсједници Русије и САД Владимир Путин и Барак Обама састали су се на маргинама Генералне скупштине УН у Њујорку. Путин је рекао да је разговор био конструктиван и изненађујуће искрен.
Владимир Путин и Барак Обама - Фото: Beta/AP
Владимир Путин и Барак ОбамаФото: Beta/AP

Било је предвиђено да састанак траје највише 55 минута, међутим двојица предсједника су разговарала сат и по. Након састанка, Владимир Путин се обратио новинарима.

"Данашњи разговор је био веома конструктиван, практичан и изненађујуће искрен", навео је руски предсједник, преноси Раша тудеј.

Владимир Путин и Барак Обама (photo: AP)

Указао је да је било ријечи о много заједничких позиција али је истакао да постоје разлике.

"Заправо, разлике су већ познате и нема потребе понављати их", рекао је Путин.

Признао је да односи између Москве и Вашингтона тренутно нису на високом нивоу, али је нагласио да везе између двије земље нису ослабиле због руске иницијативе, него због "позиције америчких партнера".

Говорећи о ситуацији у Срији, Путин је рекао да Русија разматра како да додатно помогне сиријској војсци, али је искључио могућност да Русија учествује у копненим операцијама, пренијела је агенција АФП.

Навео је и да би Русија можда била вољна да се прикључи ваздушним нападима на Исламску државу али је истакао да би ти напади морали да буду подржани у УН.

Асошијетед прес се позива на америчког званичника и наводи да су се два предсједника сагласила да се разговара о политичкој транзицији у Сирији, али је остало отворено питање о судбини сиријског предсједника Башара ел Асада.

Америчка агенција преноси да је Обама поновио Путину став да не може бити стабилности у Сирији док Асад има моћ. Путин је одговорио да би требало подржати Асада, јер његова војска има највеће шансе да порази Исламску државу.  

Прије састанка, Путин и Обама су се протоколарно руковали и фотографисали. Раније су обојица предсједника учествовала у дебати током Генералне скупштине УН.

Владимир Путин и Барак Обама (photo: AP)

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је да заједно са Русијом и Ираном раде на превазилажењу кризе у Сирији, али је поновио да будуће решење не може да значи повратак на предратни "статус кво", односно власт Башара ел Асада.

Владимир Путин је оцијенио да је сарадња са терористима на Блиском истоку довела до оружаних сукоба и да је несарадња са сиријским предсједником Башаром ел Асадом велика грешка, јер је он борац против тероризма.

Суморна здравица двају предсједника

Ријетко здравица на вечери у Уједињеним нацијама може бити тако хладна, каква је била између америчког предсједника Барака Обаме и руског предсједника Владимира Путина, оцјењује АФП.

Лидери САД и Русије су наздравили чашама и погледали се, и то је отприлике било све. Између њих сједио је генерални секретар УН Бан Ки-мун.

Обама и Путин, здравица (фото: Amanda Voisard / UN)

Обама је наздравио свим лидерима који су сједили за столом и здравицу завршио ријечима: "Нека никада не престанемо да се боримо за мир у свијету". Када се, међутим, окренуо ка Путину, поглед му је очврснуо и нестао му је осмијех са лица.

Двојица предсједника су напето гледали један у другога и потом наздравили чашама.Путин је на лицу имао мали, једна примијетан осмијех.

Камере су се погасиле, а свјетски медији су добили још једну у низу чудних слика односа једва скривеног презира између двојице предсједника, навео је АФП.