latinica  ћирилица
25/09/2015 |  08:01 | Аутор: РТРС

Објављена одлука Уставног суда, али не и НСРС о референдуму (ВИДЕО)

Одлука Уставног суда о референдуму објављена је јуче у "Службеном гласнику Српске", број 78, на 11. страни, а ранија одлука Народне скупштине је предвиђала да референдум буде расписан прве недјеље након истека рока од 50 дана од дана објављивања одлуке у "Службеном гласнику".
Гласање (илустрација/извор: nezavisne.com) -
Гласање (илустрација/извор: nezavisne.com)

Иако су Независне новине данас објавиле да ће референдум који је расписала Народна скупштина Републике Српске о правосудним институцијама и наметнутим одлукама високих представника бити одржан 15. новембра, тај рок ће почети да тече тек оног тренутка кад у Службеном гласнику Републике Српске буде објављена одлука НС РС о расписивању референдума, а која још није објављена.

РТРС такође сазнаје да одлука НС РС о одржавању референдума не може бити објављена у Службеном гласнику док и Вијеће народа не усвоји одлуку о избору Комисије за спровођење референдума у Републици Српској о Суду и Тужилаштву БиХ.

Касиповић: Одлуку о референдуму објављује парламент

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је да је у појединим медијима погрешно израчунато да ће референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ у Републици Српској бити одржан 15. новембра.

- Од датума објављивања одлуке суда о овом питању  не може се израчунати вријеме референдума. Одлуку треба да објави Народна скупштина Републике Српске и тек након ње теку рокови, рекао је Касиповић.

Референдумско питање ће гласити "Да ли подржавате неуставно и неовлашћено наметање закона од стране високих представника међународне заједнице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примјену њихових одлука на територији РС?".