latinica  ћирилица
19/09/2015 |  13:21 | Аутор: СРНА

Додик: У укупним односима у БиХ - најважнији ентитети (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је данас у Бањалуци да су у укупним односима у БиХ у суштини најзначајнији ентитети.
Милорад Додик, Драган Човић - Фото: РТРС
Милорад Додик, Драган ЧовићФото: РТРС

 - Сви фаворизују Савјет министара и институције БиХ, али суштински, ентитети имају највећи значај", рекао је Додик на конференцији "20 година од Дејтонског мировног споразума - Погледи, напоменувши да постоје многи који сматрају да је БиХ у кризи и распаду.

Предсједник Српске оцијенио је да је БиХ данас мјесто наметнутих политичких љубави и вјежбалиште међународне заједнице.

Он је подсјетио да у БиХ долази до кршења међународног права, што су масовно чинили представици међународне заједнице и навео да је некадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун и сам признао да је кршио Дејтонски мировни споразум.

Предсједник Додик напоменуо је да у Уставу БиХ пише да Савјет министара има три министра, а да их сада има 10.

- Од Савјета министара БиХ неко покушава да направи владу. Вјерујемо да је Дејтонски споразум направио политички систем који се мора поштовати, међутим имамо реалност која потпуно одудара од Устава, додао је Додик.

Он каже да Република Српска није против консензуса и договора у БиХ и да је усмјерена на очување Дејтонског мировног споразума.

- Република Српска је понудила конкретна рјершења у случају `Сејдић - Финци`, као и у изради механизма координације. Бошњаци у овим питањима нису били конструктивни и хтјели су да у Федерацији БиХ мајоризују Хрвате, поновио је Додик.

Према његовим ријечима, Дејтонски мировни споразум је од почетка контроверзан.

- Показано је да је мир у БиХ одржив само зато што је постојао политички систем на коме се могла обезбиједити каква - таква равноправност ентитета и народа. Да није било великог кршења међународног права и наметања рјешења можда би овај споразум могли да сматрамо успјешним, рекао је Додик.

Он је нагласио да је Дејтонским споразумом било предвиђено да БиХ буде конфедерална заједница два ентитета и три народа.

- На нивоу ентитета девастирана је конститутивност Хрвата, док се на нивоу БиХ покушава девастирати конститутивност Републике Српске и српског народа, рекао је Додик.

Он је нагласио да су високи представници у континуитету подржавали бошњачке политичке пројекте и наметали рјешења која је касније било немогуће моделирати.

Додик је истакао да је, због свега тога, потребан нови разговор о свему у БиХ.

- Ако разговора не буде и буде игнорисано све што се може чути, онда БиХ иде ка распаду. У том погледу се показује да је БиХ историјски неуспјех, јер је раније била отоманска провинција, а касније провинција Аустроугарске, каже Додик и подсјећа да је БиХ створена одлуком комунистичке власти 1943. године.

Додик сматра да је сав проблем БиХ што се не уважава реалност.

- БиХ има мала овлаштења и наметање насилних овлаштења не може да буде дугорочно одрживо, закључио је Додик.