latinica  ћирилица
19/09/2015 |  12:16 | Аутор: Б92

Велш: Историјски дан за чешку кошарку

Капитен репрезентације Чешке Јири Велш рекао је да је пресрећан што је његов тим добио прилику да се бори за пласман на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру.

Чешка је са 97:70 побиједила Летонију у борби за седмо мјесто и квалификације за Рио, чиме је остварила свој најбољи пласман на Евробаскет од распада Чехословачке.

- Ово је историјски дан за чешку кошарку јер смо изборили шансу да се боримо за нешто за шта многе генерације нису имале прилику да се боре, рекао је Велш.

- Претрпјели смо два пораза у два дана и није било лако вратити се и одиграти ову утакмицу. Сели смо вече пре утакмице и рекао сам момцима да не играмо за седмо место, јер нико не жели да игра да би био седми, већ за сан играња на Олимпијским играма, додао је Велш.

Поред Чешке, мјесто у квалификацијама са Евробаскета избориле су и Француска, Грчка, Италија и Србија. У квалификацијама ће играти још и Ангола, Тунис, Сенегал, Канада, Мексико, Порторико и Нови Зеланд, док ће азијске репрезентације бити накнадно познате, као и три репрезентације које ће бити домаћини.