latinica  ћирилица
18/09/2015 |  23:14 | Аутор: Агенције

Литванија побиједила Србију, у финалу са Шпанијом

Кошаркаши Србије поражени су у полуфиналу Евробаскета од Литваније резултатом 67:64 (22:17, 13:17, 13:9, 19:21), и у борби за треће мјесто састаће се са селекцијом Француске.
ЕП: Србија - Литванија (AP foto - Mišel Spingler) -
ЕП: Србија - Литванија (AP foto - Mišel Spingler)

"Орлови" нису имали рјешења за снажну одбрану Литванаца и на крају су изгубили у неизвјесној завршници.

Најефикаснији у тиму Србије био је Милош Теодосић са 16 поена, а у посљедњем минуту је погодио невјероватну тројку и донио Србији шансу да се бори за преокрет. Двоцифрени су били још само Немања Бјелица и Мирослав Радуљица са по десет поена, али су и до њих стизали тешком муком.

У екипи Литваније Јонас Валанчунас је убацио 15 поена, већину у првом полувремену, Реиналдас Сеибутис и Миндаускас Кузминскас су додали по 13, а Мантас Калнијетис 12 уз девет асистенција и осам изгубљених лопти.

Србија ће против Француске играти за треће мјесто на турниру (недјеља, 14.00 часова), а финале је на распореду исти дан, од 19.00 часова. 

Занимање у Српској за утакмицу било је велико. У Бањалуци, на теренима Студентског центра "Никола Тесла", утакмица је праћена са посебном пажњом на великом видео екрану.

 Бањалучки студенти прате утакмицу Србија - Литванија (фото: РТРС) 

Литванија и Шпанија као финалисти Евробаскета осигурали су директно учешће на Олимпијским играма, а Србија, Француска, Грчка, Италија и Чешка визу за Рио покушаће да изборе на квалификационом турниру.