latinica  ћирилица
15/09/2015 |  08:55 | Аутор: РТРС

Шпанија-Грчка, од 18.20 и Француска-Летонија од 20.55 (РТРС плус) (ВИДЕО)

На Европском првенству за кошаркаше данас су на програму двије утакмице четвртфинала.
Кошарка - Фото: РТРС
КошаркаФото: РТРС

Од 18.30 часова састају се Шпанија и Грчка, док ће од 21 час играти Француска и Летонија.

Утакмица Србија - Чешка је на прогаму сутра од 18.30 минута.

Од 21 час Италија игра против Литваније.

Телевизија Републике Српске преносиће све утакмице Европског шампионата до краја такмичења.

Судар великана прије плана

Евробаскет улази у завршну фазу, а први меч четвртфинала донијеће и елиминацију једног фаворита за медаљу – Шпанија или Грчка.

У досадашњем току такмичења Грци су показали знатно више. Играли су карактеристичну тврду кошарку на мали број поена, што се и види по статистици, јер су други по броју дозвољених поена противнику – 65,7 у просјеку.

Међутим, далеко од тога да немају оружја у нападу – вођа тима је Василис Спанулис, он ће преузимати одговорност у завршници, али ће и креирати простор за саиграче. Међу њима има много оних који су дорасли великим изазовима – Јоргос Принтезис специјализовао се за велике утакмице, Слукас је више пут демонстрирао смиреност под притиском, а центарски пар Бурусис-Куфос потрудиће се да отежа посао Гасолу што је могуће више. Бурусису су године одузеле од брзине, а никада није ни био баш експлозиван, тако да ће велики терет пасти на Куфоса.

Значајан на страни помоћи и у скоку биће Јанис Адетокумбо, Зисис и Калатес биће ту да унесу смиреност у позиционом нападу, Манцарис ће покушати да додатно учврсти одбрану у својим минутима, а дубина ротације Грчке види се и по томе што мало простора добијају Папаниколау и Перпероглу.

Управо то може да буде проблем Шпанаца – због изостанака су за нијансу тањи него иначе, а додатни проблем представљају повреде. Руди Фернандес прескочио је меч осмине финала, са повредама се муче и Гасол и Рибас, али селектор Скариоло није желио много да говори о томе пред четвртфинале.

Ипак, четвртфинале јесте утакмица која мијења све, а чињеница је да Шпанија има имена која могу да јој донесу и златну медаљу. Уз то, Грчка јесте остварила све побједе, али је имала и много лакше противнике од "Фурије", што може да буде мач са двије оштрице. 

Домаћин са Летонијом 

Француска се кроз групу прошетала са пола снаге, а ако се неко и забринуо послије нешто лаганијих партија "Триколора" разувјерен је у осмини финала када су поразили Турску.

Француска има тројицу играча екстра класе – Паркера, Батума и Дијаа, а све им је ближи и Руди Гобер, који је додатно побољшао и вишедимензионалном учинио и тако снажну одбрану Француза. Та одбрана почива на сјајним атлетским предиспозицијама скоро свих у тиму и могућности да доста тога преузимају. Одатле воле да граде брзу игру, али далеко од тога да немају рјешења у позиционом нападу, уз играче високе спортске интелигенције попут Паркера и Дијаа, као и нападачки потенцијал Де Колоа.

Физичка супериорност нарочито би требало да дође до изражаја у дуелу са Летонијом која не воли баш игру са много контакта. Због тога ће посебно бити значајна улога Каспарса Берзинша, који је уз Даириса Бертанса најбољи играч екипе на ЕП.

Летонци су слабо почели ЕП на домаћем терену у Риги, савладали су Словенију у осмини финала, али нису понудили ниједан убједљив разлог зашто би неко типовао на сензацију у дуелу са Француском.

У најави меча рекли су да много боље играју када им је проток лопте брз, а видјећемо колико ће ривал сада то дозволити. Летонци ће бити растерећени и уздају се углавном у шут за три поена, па би могли да намуче Французе. Међутим, чак и да се то деси, Француска би требало да добије утакмицу на суви квалитет и да се пласира у полуфинале.