latinica  ћирилица
11/09/2015 |  09:40 | Аутор: Б92

Дрецун: Албанци у Србији таоци интереса Приштине

Из најава о формирању Заједнице албанских општина као одговор на ЗСО на самопроглашеном Косову види се да албански лидери нису имали намјеру да са Београдом ријеше проблеме.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

То је изјавио предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

"Мени се чини да овим политички екстремним потезом, који је неприхватљив, поједини албански политички лидери уводе Албанце на овом подручју у неку врсту таоца интереса Приштине", казао је Дрецун гостујући на Радио-телевизији Србије.

Он је казао да је овакав потез договорен са Тираном и Приштином и да је ово покушај да се Албанци у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу уведу као страна у процесу нормализације односа Београда и Приштине и да се позиција Албанаца на југу Србије упореди са позицијом Срба на сјеверу Косова, што је оцијенио као неупоредиво.

"Мислим да су њихови интереси првенствено да се наметну као нека страна у процесу нормализације односа, да се интернационализује питање, како они кажу, прешевске долине и да се створи што јача кохезија и да се албанска национална заједница на југу централне Србије радикализује у смислу да буде подршка политици коју води Приштина, нарочито Хашим Тачи", казао је Дрецун.