latinica  ћирилица
10/09/2015 |  17:28 | Аутор: РТРС

Белгијанци трећом побједом изборили осмину финала, тријумф Словеније

Кошаркашка репрезентација Белгије побједом над селекцијом Украјине резултатом 79:71 остварила је трећи тријумф у групи Д и тако се плсирала у осмину финала такмичења.
Маскота ЕП у кошарци 2015 (фото:eurobasket2015.org) -
Маскота ЕП у кошарци 2015 (фото:eurobasket2015.org)

Белгијанци су групну фазу завршили са учинком од три побједе и два пораза, па чекају расплет преостала два дуела како би сазнали са које позиције ће на завршницу у Лил, а у оптицају су друго, треће и четврто.

Кошаркаши Белгије су меч преломили у трећој четвртини када су добром одбраном преокренули вођство ривала и отишли на пет поена разлике.

Жиле је предводио Белгију до побједе са 15 поена, Сем ван Росом је убацио поен мање, уз шест асистенција, док су по 11 кошева уписали постигли Серон и Де Зеув.

За Украјину, која није изборила наставак такмичења, најбољи је био Фесенко са дабл-даблом (20 поена, 11 скокова), док је Липовиј убацио 10 поена.

Словенија је у групи Ц савладала Македонију са Ц 62:51, али ће за коначни пласман морати да сачека исход дуела између Грузије и Хрватске.

изабраници Јуре Здовца су групну фазу окончали са три тријумфа и два пораза, али ће Хрвати, због побједе у међусобном дуелу, уколико савладају Грузију бити други.

С друге стране, Македонци су уписали четврти неуспјех, уз само једно славље, па ће морати да навијају за Хрвате и Грке, који се у посљедњем мечу дана састају са Холанђанима, како би се домогли наредне фазе.

Једино је сигурно да су Грци првопласирана селекција групе, пошто имају максималан учинак, док ће тек послије комплетирања свих сусрета у групи Д бити познато ко ће на Чехе, а ко на Литванце. Управо че ове двије селекције одмерити снаге од 21 час у Риги.

Најзаслужнији за побједу Словеније био је феноменални Зоран Драгић са 20 поена и пет скокова, а највећу подршку имао је у Алену Омићу – који је меч завршио са дабл-дабл учинком – 14 кошева и 11 ухваћених лопти. Клемен Препелич уписао је седам поена, а Јака Блажич и Јуре Балазиц по шест.

С друге стране, у пораженом тиму, најбољи је био Владо Илиевски са 15 поена, али је праву подршку имао само од стране Предрага Самарџиског у виду десет кошева и пет скокова.