latinica  ћирилица
10/09/2015 |  12:23 | Аутор: sportske.net

"Eurohoops" изабрао 12 најбољих кошаркаша ЕП свих времена

Специјализовани кошаркашки портал "eurohoops" објавио је списак 12 најбољих играча свих времена.
Владе Дивац и Дражен Петровић (архивска слика) -
Владе Дивац и Дражен Петровић (архивска слика)

Међу 12 изабрабих је и легендарни Владе Дивац.

Поред Дивца, у екипи су још Тони Паркер, Никос Галис, Дражен Петровић, Дражен Далипагић, Сергеј Бјелов, Арвидас Сабонис, Крешимир Ћосић, Тони Кукоч, Дино Рађа, Дирк Новицки и Пау Гасол.

У екипи је "eurohoops-а" је најбољи стријелац у историји Европских првенстава Тони Паркер, који је са листе врха вјечне листе скинуо легендарног Никоса Галиса. Паркер са Француском има освојено злато, сребро и бронзу, док је Грк освојио злато и сребро.

По многима најбољи европски кошаркаш свих времена, Дражен Петровић је освојио злато у Загребу и једну бронзу, у Атини двије године раније, док је његов имењак Дражен Далипагић има три злата.

Сергеј Бјелов, симбол совјетске кошаркашке доминације је са СССР освојио четири злата, два сребра и једну бронзу, а још један некадашњи играч СССР, Литванац Арвидас Сабонис има једно злато, две бронзе са Совјетима и сребро са Литванцима из 1995.

Међу центрима су још Владе Дивац који је са Југославијом освојио три злата и две бронзе, мада су се границе те државе мењале. Славни Крешимир Ћосић има седам медаља са Југославијом, по три злата и бронзе и једно сребро, којим се опростио од ЕП 1981.

Тони Кукоч има два злата и бронзу са Југославијом и још једну бронзу, са Хрватима, ону над којој је остала сјенка одласка са постоља.

Дино Рађа има медаљу више, уз два злата, има три бронзе, ову једну више је освојио са Хрватској 1993. у Њемачкој, када је Кари Пешић довео домаћина до сензационалног тријумфа.

Управо Нијемци неке своје медаље могу да захвале и Карију, али и Новицком. Славни Дирк је освојио сребро у Београду 2005. са својом селекцијом.

И на крају Гасол старији, Пау је са Шпанцима на ЕП освојио два злата, два сребра и бронзу на дебију 2001. када се Србија стигла до злата у Турској.

Нема сумње, ријеч је о страшном тиму у којем није било мјеста за величине попут Дејана Бодироге, Александра Ђорђевића и Предрага Даниловића.