latinica  ћирилица
30/08/2015 |  22:53 | Аутор: РТРС

Спремите се, почиње посљедњи Гренд слем сезоне

Тениска сезона, бар што се највећих турнира тиче, улази у завршницу.

Иза нас је Мастерс у Синсинатију, до краја сезоне остала су још два турнира из серије 1000 (Шангај и Париз), а пред нама је врхунац америчке турнеје.

Крем "бијелог спорта" у наредне двије седмице слиће се у Њујорк гдје је на распореду посљедњи Гренд слем турнир сезоне, 135. издање УС Опена.

Да ли ће Новак Ђоковић успјети подићи ниво игре и по други пут у каријери славити на њујоршком Гренд слему?

Може ли Серена Вилијамс до календарског Гредн слема и историјског седмог наслова?

Одговоре на ова питања добићемо 13. септембра када се завршава посљедњи Гренд слем турнир сезоне. До тада ћемо сасвим сигурно уживати у врхунским представама највећих тениских зналаца.

Прва половина године Ђоковићева, Мареј у форми, Федерер не стари

Почетак године протекао је у знаку доминације Новака Ђоковића. Уколико се изузме пораз у финалу Ролан Гароса, српски тенисер био је без премца до половине године, а сјајну форму крунисао је освајањем свог другог трофеја на Вимблдону. Стан Вавринка је све изненадио на Ролан Гаросу, међутим, преостала два Гренд слема ове сезоне припала су Ђоковићу.

Трофеје на седам до сада одиграних Мастерса између себе су подијелила тројица играча.

Први рекет свијета славио у Индијан Велсу, Мајамију, Монте Карлу, затим је прескочио Мадрид, који је припао Мареју, те је подигао пехар у Риму. Шкотски тенисер је поред већ спометнутог Мадрида, тријумфовао у Монтреалу, а посљедњи турнир из серије 1000 прије УС Опена припао је Роџеру Федереру који је сјајно одиграо турнир, те с правом носи епитет једог од фаворита на њујоршком Гренд слему.

Новак од освајања Вимблдона не игра у сјајној форми, са доста борбе је стизао до завршница на Мастерсима у Монтреалу и у Синсинатију. Четвртфинале Монтреала прошао је након три сета против Гулбиса, да би у финале изгубио од Мареја са 2:1. У Синсинатију, Гофан је већ у трећем колу узео сет првом играчу свијета, а затим је био на ивици пораза у полуфиналу против Долгополова, када се вратио и славио у три сета, да би у финалу доста лако изгубио од Федерера.

Новак ће сигурно морати подићи ниво игре жели ли поново држати трофеј на "Атрур Еш" Арени. Препрека до трона је јако пуно, али је једно сигурно, мотива неће недостајати. Гренд слем трофеј је велики изазов, а Ђоковић ће на теренима "Флешинг меодоуза" покушати освојити свој други пехар, након 2011. године када је у финалу након четири сета славио против Надала.



Додуше, година у којој је српски теисер освојио први УС опен трофеј је најбоља у његовој каријери, тада је освојио титуле и на Асутралијан опену, те на Вимблдону, као и пет Мастерс наслова.

Енди Мареј игра сјајну сезону, освајао је трофеје на свм подлогама. Након финала Аустралијан опена, освојио је свој први трофеј на шљаци (Минхен), а затим и Мастерс на земљи у Мадриду, подигао је пехар на трави у Квинсу, а потом тријумфовао на турниру из серије 1000 у Торонту.

Енди Мареј (Фото:Al Bello/Getty Images )

Пораз у полуфиналу Синсинатија од Федерера, вратио га је на треће мјесто АТП листе, тако да је на УС опену постављен за 3. носиоца, али је сигурно један од конкурената за трофеј.

Фаворит на четвртом ГС турниру сезоне свакако је Роџер Федерер који је, ако је судити према наступу у Синсинатију, можда и главни претедент на титулу.

Роџер Федерер (ФОТО: Getty Images)

Сјајни Швајцарац је ове сезоне славио на пет турнира, а поражен је у два финала Мастерса (Индијан Велс и Рим), те финалу Вимблдона, чијим би освајањем постао једини тенисер у историји са осам наслова највећег турнира на свијету. Ако додамо то да је први ГС трофеј освојио 2003. године на теренима "Ол Ингланд клаба", сигурно да с поштовањем морамо гледати на 34-годишњег великана из Базела.

Иако не играју у сјајној форми, Рафаела Надала и побједника Ролан Гароса, Стана Ваврику не треба отписати.

Све очи упрте у Серену

Прва играчица свијета у Њујорку јури седми трофеј УС опена, своју 22. ГС титулу у каријери, чиме би изједначила рекорд Штефи Граф.

Најуспјешнија тенисерка у историји по броју Гренд слем наслова је Маргарет Корт са 24. титуле са највећих свјстских турнира (ако се рачуна и период прије опен ере).

Серена Вилијамс (Фото: DŽon Minčiljo)

Уколико ове године тријумфује у Њујорку, Серена ће са седам трофеја бити једина тенисерка у Опен ери којој је то пошло за руком.

Американка је у прилици да освоји и календарски Гренд слем, јер у Њујорк стиже као освајачица прва три ГС турнира сезоне, а стигла је славити још у Мајамију и у Синсинатију.

Све ово Серену ставља у позицију првог фаворита у Њујорку.

Срби на УС опену

Србија ће у главном жријебу посљедњег Гренд слем турнира сезоне имати деветоро представника. Боје Србије у мушкој конкуренцији браниће Новак Ђоковић, Виктор Троицки, Филип Крајиновић, Јанко Типсаревић, и Ненад Зимоњић, који наступа у дублу.

У конкуренцији дама играће Ана Ивановић, Јелена Јанковић, Бојана Јовановски И Аелксандра Крунић.

Шта је донио жријеб?

Четворо српских тенисера биће постављено за носиоце у појединачној конкуренцији. Очекивано, Новак је постављен за првог носиоца, док ће 22. носилац у мушкој конкуренцији бити Виктор Троицки.

Код дама, носитељице ће бити Ана Ивановић и Јелена Јанковић. Ана је постављена за седму носитељицу, а Јелена за 21.

Новак Ђоковић на отварању турнира игра са 89. играчем планете, Бразилцем Жоаом Соузом. Дуел првог кола УС опена биће и први међусобни меч српског и бразилског играча. У другом колу Новака очекује бољи из меча Васек Поспишил (Канада) – Андреас Хајдер-Маурер (Аустрија). У пројектованом трећем колу Ђоковић може очекивати Андреаса Сепија, Пабла Андухара или Тејмураза Габашвилија. Новака у осмини финала највјероватније очекује дуел са 14. носиоцем Давидом Гофаном, а за пролаз у полуфинале требао би се борити са Рафаелом Надалом. Уколико не буде проблема, Ђоковић ће се у полуфиналу састати Кеијем Нишикоријем или Давидом Ферером.

Новак Ђоковић побједник УС опена 2011. (washingtonpost.com)

Други њајбоље рангирани тенисер из Србије Виктор Троицки за првог противника има Франсеза Тијафоа. Виктор се до сада није састајао са Американцем који, као 275. играч на АТП листи, на турниру наступа захваљујући специјалној позивници организатора. У другом колу Троицки игра са бољиим из меча Рам - Харисон, а већ у трећем га очекује Жил Симон. У пројектованом четвртфиналу Троицког очекује Енди Мареј.

Јанка Типсаревића на старту очекује 31. носилац Гиљермо Гарсија-Лопез. Шпанац је 31. играч свијета и до сада је добио оба дуела против Јанка. У евентуалном другом колу Типсаревић би играо са бољим из меча између Сема Кверија и Николаса Мауа, а у трећем са Томашом Бердихом.

Четврти представник Србије у појединачној конкуренцији, Филип Крајиновић, за противника у првом колу има 117. играча свијета, Алехандра Гонзалеса из Колумбије. Филип је добио једини до сада одигран међусобни меч са Гонзалесом, ве године у Ешторилу. Уколико прође прву препреку састаће се с седмим носиоцем Давидом Ферером.

Ана Ивановић на старту игра против Доминике Цибулкове. Дуел првог кола на УС опену између српске и словачке тенисерке, која је тренутно на 58. мјесту WТА листе, биће њихов пети међусобни меч, а тренутни резултат је 2-2. У другом колу Ану очекује вјероватно Елисон ван Ујтванк, у трећем колу би могла да иде на Јуџини Бушар, а четвртом колу би се требала састати са Јеленом Јанковић.

Ана Ивановић (Фото: DŽon Minčiljo)

Јелена свој наступ на УС опену почиње дуелом са 128. играчицом свијета, Осеан Додан из Француске, у другом би се могла састати са Марином Дуге - Марино, док би јој ривалка у трећем колу могла бити Шпањолка Карла Суарес-Наваро.

Бојана Јовановски у првом колу игра против 91. играчице планете Ларе Аруабарене, онда вјероватно иде на Светлану Кузњецову.

Александра Крунић налази се у другој половини жријеба, и на старту је очекује дуел са Црногорком Данком Ковинчић. Побједница меча између српске тенисерке и 81. са WТА листе иде на Јулију Гергеш или Ану Каролину Шмедлову.

Џумхур поново брани част Босне И Херцеговине

Као и на Ролан Гаросу и Вимблдону, част БиХ на посљедњем Гренд Слем турниру сезоне браниће 94. тенисер са АТП листе Дамир Џумхур.

Дамир Џумхур (ФОТО: ba.n1info.com)

На старту њујоршког Гренд слема најбоље рангираног бх. тенисера очекује дуел са 24. носиоцем, Бернардом Томићем из Аустралије. Бољи из овог меча у другом колу састаће се са побједником меча Александр Недовјесов – Лејтон Хјуит.

Једини Гренд слем игран на три различите подлоге

Спемнућемо и неколико ствари о трећем Гренд слему сезоне које можда нисте знали. Такмичење на УС опену у почетку се играло на трави, у Њупорту на Род Ајланду.Турнир се 1911. сели у Њујорк (Форест Хил), па 1921. у Филаделфију, да би се 1924. вратио у Њујорк. У посљедње три године такмичења у Форест Хилу, играло се на шљаци, а од 1978. на тврдој подлози, тако да је њујоршки Гренд слем једини турнир који се играо на три различите подлоге.

Newport Hall of fame (ФОТО: yankeepeddlerinn.com)

Тениски центар на "Флешинг Медоусу" 1978. године постао је дом УС опена, да би 2006. Национални тениски центар промијенио име у Били Џин Кинг Нациоанлни тениски центар.

Турнир се игра на 17 терена, укључујући и три највећа стадиона ("Артур Еш", "Луј Армстронг" и "Грендстенд").

"Артур Еш" стадион је отворен 1997. године и преузео је улогу централонг терена од терена "Луј Армстртонг." Изградња је коштала 254 милиона долара, а име је добио по првом тамнопутом играчу који је наступио за Дејвис куп репрезентацију Сједињених Америчких Дражава.

Капацитет му се прошрио са почетних 20.000 на 22.547 сједећих мјеста, на три нивоа, са 90 лукузно опремељених апратмана, са погледом на терен.

Ово ће бити посљедње издање америчког Гренд слема на којем ће се мечеви на централном терену играти без помичног крова и на којем ће мечеви играти на "Гренстенду", који одлази у историју.

Артур Еш стадион (ФОТО: en.wikipedia.org)

Од наредне године "Артур ЕШ" арена добиће помични кров, а играчи ће играти на новоизграђеном "Гренстенд" стадиону.

Занимљивости везане за УС опен

- УС опен је други најстарији Гренд слем, послије Вимблдона, и игра се од 1881. Године.

- Прва побједница турнира у женској конкуренцији је Американка Елен Хасел, која је на такмичењу славила 1887. Године.

- УС опен је 1973. постао први Гренд слем који је изједначио новчану награду побједницима у мушкој и женској конкуренцији.

- Њујоршки Грен слем је 1975. постао први турнир из велике четворке који се почео играти по ноћи.

- Једини је Гренд слем на којем се у петом сету игра тај брејк у случају резултата 6:6.

- Пит Сампрас је најмлађи шампион УС опена. Њему је 1990. године пошло за руком да покори Њујорк са 19 година.

- Тројица тенисера имају по пет титула на УС опену (Пит Сампрас, Џими Конорс и Роџер Федерер), док у конкуренцији дама двије играчице имају по шест наслова (Крис Еверт и Серена Вилијамс).

- Од српских тенисера, Новак Ђоковић има једну титулу, освојену 2011. године, док је Јелена Јанковић поражена у финалу од Серене Вилијамс (2008. године).

Наградни фонд

Укупан наградни фонд на овогодишњем УС опену повећан је за 10.5 одсто у односу на прошлу годину и сада износи 42,253,400 долара од чега ће побједницима у мушкој и женској конкуренцији припасти по 3.3 милиона, док ће финалисти поправити стање на банковном рачуну за по 1.6 милиона долара.

Побједницима у конкуренцији дублова припашће по 570.000 долара.

Припремио: Бојан Мичић