latinica  ћирилица
30/08/2015 |  21:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Снимак туче Палестинки и израелског војника (ВИДЕО)

Видео-снимак на коме се види како се неколико Палестинки туче с војником, који покушава да ухапси једног дјечака, погледан је више од два милиона пута на Фејсбуку.

На снимку, који баца свјетло на израелску војну политику на окупираним палестинским територијама, маскирани војник држи дванестогодишњег дјечака, коме је рука у гипсу док га рођаке тог младог Палестинца, укључујући мајку и сестру, вуку за униформу и ударају.

Дјечакова петнаестогодишња сестра гризе војника за руку, док окупљени Палестинци упозоравају вичући: "Он је мали дјечак. Рука му је сломљена".

Војник се бори најприје са сјечаком, а потом с групом жена, које су му стргнуле маску с лица, око један минут, прије него што командујући официр стигне да му помогне. Војник тада пушта дјечака и љутито баца шок-бомбу на групу људи док одлази.

Оргинални видео снимак, до кога је дошао Асошијетед прес преко аутора, локалног активисте и рођака дјечака, Билала Тамимија, приказује то исто.

Сукоб је избио у петак током недјељног протеста у селу Неби Салех на Западној обали, гдје се израелски војници и палестински демонстранти често сукобљавају. Становници села тврде да им је оближње јеврејско насеље ограничило приступ извору.

Снимак је изазвао осуде на рачун Израела, јер исувише оштро поступа у сукобу с палестинским демонстрантима, посебно малољетницима.