latinica  ћирилица
30/08/2015 |  20:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка, Француска и Британија за хитан састанак о мигрантима

Њемачка, Француска и Британија су позвале на бољи начин обраде података о мигрантима који стижу на југ Европе, а за 14. септембар је сазван специјални састанак министара унутрашњих послова и правде ЕУ о мигрантској кризи.
Брод са избјеглицама (photo: Twitter) -
Брод са избјеглицама (photo: Twitter)

Министри унутрашњих послова Њемачке, Француске и Британије, Томас де Мезијер, Бернар Казнев и Тереза Меј, нагласили су да је неопходо формирати посебне пунктове у Грчкој и Италији до краја године како би се обезбиједило да мигранти буду регистровани и да им буду узети отисци прстију, како би надлежни могли брзо да идентификују оне којима је потребна заштита, преноси АП.

Луксембург, који је актуелни предсједавајући ЕУ, данас је путем Твитера саопштио да ће се министри унутрашњих послова и правде ЕУ састати у Бриселу 14. септембра како би разговарали о бољем реаговању Европе на мигрантску кризу, наводи АП.

Њемачка је раније данас позвала и остале земље ЕУ да приме већи број избјеглица, наводећи да више не може да прима непропорционалан удио азиланата који у хиљадама стижу у ЕУ.

Њемачка очекује да ће се број азиланата које прима учетворостручити током ове године на око 800.000 људи, а ту цифру је данас потврдио и њемачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер, преноси Ројтерс.