latinica  ћирилица
30/08/2015 |  20:23 | Аутор: Б92

Ципрас: Желим апсолутну већину за Сиризу

Бивши грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је у Атини да жели апсолутну већину за Сиризу на пријевременим парламентарним изборима заказаним 20. септембра.

- Све је јасно, једноставно и демократски. Желимо јак мандат, апсолутну већину за владу коју би водила Сириза - рекао је Ципрас у интервјуу за недјељник Рилњуз.

Ципрас је искључио могућност сарадње са странкама "застарјелог политичког система" у Грчкој и додао да би евентуална сарадња била могућа с независном странком Анел, која је била коалициони партнер током осам мјесеци његове владе.

Бивши премијер је рекао да је током мандата био суочен "с привредним ратом" и да није успио да побиједи "сва чудовишта и ријеши све проблеме у земљи као што су корупција, утаја пореза и корумпирани политичари".

Разлика између радикалне јљевице Сиризе и деснице се смањује двадестак дана прије пријевремених избора у Грчкој и партија Алексиса Ципраса сада је само између један и три поена испред свог главног противника, Нове демократује, показале су посљедње двије анкете.

Сириза има подршку од 25 одсто испитаника, према 22 одсто за Нову демократију, показује анкета Универзитета Македоније коју је објавио конзервативни дневник Катимерини.

Алексис Ципрас је и даље најпопуларнији грчки политичар (29,5 одсто), а вођа Нове демократије Евангелос Меимаракис има подршку од 26 одсто.

Према другој анкети коју је објавио дневник Параполитика а спровео институт Метрон Аналисис, разлика између две супарничке партије је само један процентни поен, 22,2 процента за Сиризу и 21,2 одсто за Нову демократију (НД).

Оставка Ципраса и подјела његове странке отвориле су пут ка пријевременим изборима 20. септембра, другим ове године.

Обећавши бирачима крај мјера штедње, Сириза је на изборима 25. јануара добила 36,3 одсто гласова, а Нова демократија 27,8 одсто.