latinica  ћирилица
30/08/2015 |  18:56 | Аутор: РТРС

Јубиларни 50. "Кочићев збор" (ВИДЕО)

Поруке о тежњи српског народа за слободом и правдом читав дан су одзвањале са Кочићевог родног Змијања.
"Кочићев збор", архив - Фото: РТРС
"Кочићев збор", архивФото: РТРС

У част једног од највећих српских писаца, Петра Кочића у његовом родном мјесту окупило се 15 хиљада људи из свих крајева Српске и региона. То је и јединствена прилика да се на једном мјесту састану Крајишници из разних дјелова свијета, да би одали почаст великану писане ријечи, борцу за правду, слободу и истину.

Програм је почео парастосом Петру Кочићу у цркви Клисина у Стричићима, а настављен је полагањем вијенаца на споменик борцима погинулим у отаџбинском рату. У жељи да одају почаст херојима који су слиједили кочићевску патриотску мисао и слободарску традицију, присјетили су се оних који су за свој народ и вјечна огњишта положили сопственИ живоТ.

Република Српска је стварана на темељима онога за шта се залагао Петар Кочић, порука је са Кочићевог родног Змијања.

Министар просвјете и културе Дане Малешевић рекао је да се полагањем вијенаца у Стричићима одаје пошта онима који су дали живот за отаџбину и наставља оно што је Кочић започео.

Предсједник Завичајног друштва "Змијање" Витомир Поповић рекао је да се полагањем вијенаца у оквиру 50. Кочићевог збора одаје почаст борцима који, као ни Петар Кочић, нису дочекали слободу, формирање Републике Српске и њених институција.

Кочићева награда за цијелокупно животно стваралаштво отишла је у руке књижевнику Зорану Костићу док је награда "Змијанче" за најбоље поетско остварење припала Александри Мракић.

Костић је рекао је да му је драго да је за оно што пише добио признање које носи име Петра Кочића јер је у српском језику мало признања тог сјаја.

Александра Мракић је рекла да је велика част што је добила ову награду и да јој није било тешко писати о овом великану јер је Кочић њена трајна инспирација.

Један од главних Кочићевих књижевних мотива веома често биле су борбе бикова. Већ пуних пола вијека, у част њему и свим Змијањцима најважнији дио Кочићевог збора управо је тај - борба бикова.

Кочићев збор је већ педесет година састајалиште за све оне који су напустили своја огњишта, те овај вид саборовања користе за сусрет са комшијама и драгим људима. Ове године највећи број гостију стигао је из Србије и Словеније.

50. јубиларни "Кочићев збор" свечано је затворен вечерас представом "Са планине и испод планине" и додјелом признања Завичајног друштва "Змијање".