latinica  ћирилица
30/08/2015 |  17:54 | Аутор: РТРС

Мирјанић: Подршка Владе капиталним улагањима у воћарству (ВИДЕО)

Организован наступ воћара у Поткозарју даје прве позитивне резултате. Цјелокупан род шљиве, брескве и крушке пласиран је на инострано тржиште. Министарство пољопривреде подржава кооперантске односе воћара и најављује подршку капиталним инвестицијам у воћарству, истакао је ресорни министар Стево Мирјанић, који је обишао воћаре на подручју Градишке.
Стево Мирјанић у Градишци - Фото: РТРС
Стево Мирјанић у ГрадишциФото: РТРС

Драгоја Дојчиновић предсједник Удружења воћара Републике Српске један је од чланова воћарске кооперативе. Ове године не брине за пласман воћа, али каже да би проблема могло бити током предстојеће бербе јабуке због недостатка амбалаже.

Кооператива, формаирана почетком године, која окупља 50-так воћара из Поткозарја преко предузећа Агроимпекс нова на страно тржиште је успјела да пласира цјелокупан прошлогодишњи род. Слични резултати се очекују и ове године.

Директор "Нова Агримпекс" Бања Лука Никола Вукелић каже да је прошле године цјелокупан род продан већ до почетка фебруара. "Била је Русија, Србија и Норвешка... Ове године мало је већа и боља производња  сигурно је да ће продаја трајати дуже, али ће се продати сва роба", рекао је Вукелић.

У рјешавању проблема недостатка амбалаже и средстава за прву исплату преузетих количина воћа, Министарство пољопривреде предузеће конкретне мјере и подржати рад воћарске кооперативе.

"Обезбједили смо услове преко наших прерађивачких капацитета дајући им и омогућавајући им да користе обртна средства релативно повољна и не само релативно већ и апсолутно повољна... Рекли смо да ћемо финасирати и палете", изјавио је Мирјанић.

Министар је нагласио да Влада више неће пружати подршку воћарима у заснивању нових засада без израђеног елабората о примјени савремене технологије производње, али ће подржавати набавку противградне мреже, система за наводњавање и укључити се у рјешавање проблема обезбјеђивања довољне количине воде за наводњавање око 2.000 воћњака у Поткозарју.