latinica  ћирилица
30/08/2015 |  15:55 | Аутор: СРНА

Грачаница: Породице мирним протестом указали да још траже најмилије

Чланови Удружења породица несталих и киднапованих Срба и неалбанаца са Косова и Метохије одржали су миран протест у центру Грачанице да би на Међународни дан несталих указали да и послије 16 година трагају за најмилијима и да за злочин нико није одговарао.
Протест породица несталих у Грачаници - Фото: СРНА
Протест породица несталих у ГрачанициФото: СРНА

На протесту испред споменика Косовским јунацима окупило се педесетак чланова породица несталих и киднапованих Срба и неалбанаца.

Предсједник Удружења Милорад Трифуновић оцијенио је да се жртве српске националности, не само на Косову и Метохији већ и на цијелом Балкану, означавају као да су мање вриједне, па чак и да су заслужили да умру и нестану.

"То је само зато што су Срби, а Срби су криви и без суђења и без икаквих доказа. Насупрот томе, припадници разних војних и паравојних формација на Космету, слободно се шетају по Космету", рекао је Трифуновић.

Трифуновић је истакао да се чланови овог удружења надају и очекују да им бар буду предати посмртни остаци њихових најмилијих.

Живорад Симић, у име породица четворице убијених Симића из села Сливово код Грачанице, оптужио је Еулекс да обустављањем истраге о масакру почињеном над његовим оцем, двојицом стричева и братом од стрица покушавају да ослободе злочинце.

"Очекујемо да ће бар специјални суд поново покренути истрагу и прихватити да се у својству свједока појавимо ми, насљедници, који смо доставили на стотине и хиљаде страница доказног материјала, из чега је лако пронаћи починиоце", рекао је Симић.

Он је апеловао да српске и власти у Приштини, као и међународне организације, које се баве судбином несталих и киднапованих и утврђивањем одговорности за злочине, осуде макар једног Албанца да би бар ђелимично била задовољена правда.