latinica  ћирилица
30/08/2015 |  14:16 | Аутор: СРНА

ИЦМП: Потребан већи ангажман власти на тражењу несталих лица

У већем броју мјеста у БиХ данас су организоване уличне активности ради стављања нагласка на тему несталих лица, саопштено је данас из Међународне комисије за нестала лица /ИЦМП/.
Идентификација несталих - Фото: илустрација
Идентификација несталихФото: илустрација

Поред Сарајева, Приједора, Илијаша, Вогошће, Травника, Сребренице, Бијељине, Озрена, Мостара и Брчког, активности ове врсте су биле организоване и у Београду, Загребу, Пакрацу и Приштини.

ИЦМП је, у сарадњи са Мрежом за изградњу мира и Удружењем за друштвена истраживања и комуникације, представио "живе скулптуре" у центру Сарајева.

Скулптуре садрже инсталације које су дизајнирали чланови породица несталих и представљају њихове вољене.

Догађај носи неколико основних порука на тему несталих особа, а то су: "Захтијевајте истину и правду", "И вас се тиче", "Пријавите локације гробница", "Након рата у БиХ више од 30.000 несталих", "Пронађено више од 70 одсто несталих", "Још трагамо за више од 8.000 суграђана"...

Посјетиоци су били позвани да потпишу петицију која позива власти да одрже напоре у лоцирању и идентификацији лица која се још увијек воде као нестали.

Активисти су истакли да је од велике важности учинити све што је могуће да се настави потрага за 8.000 жртава које се још воде као нестале. Ово укључује примјену Закона о несталим лицима и оснивање фонда за подршку породицама несталих лица.

Данашњи догађаји организовани су као дио глобалних активности у вези обиљежавања 30. августа, Међународног дана несталих особа, као глобална комеморација организована како би се скренула пажња јавности на проблем несталих лица које су посљедица оружаних сукоба и кршења људских права.

Основан 1996. године како би помогао тадашњим властима у проналаску више од 40.000 људи који су се водили као нестали на крају кофликта на територији бивше Југославије, ИЦМП је имао водећу улогу у проналаску више од 70 одсто лица која су се водила као нестале.

Од 2003. године ИЦМП је имао активности и ван простора западног Балкана, а и данас је активан на развоју институција и капацитета цивилног друштва, промоцији законодавства, социјалне и политичке ангажираности као и развоју и пружању техничке експертизе у лоцирању и идентификацији несталих особа у цијелом свијету.