latinica  ћирилица
30/08/2015 |  13:19 | Аутор: СРНА

Нема помака у рјешавању судбине несталих на Косову

Канцеларија за Косово и Метохију са жаљењем констатује да 16 година није начињен помак када је ријеч о рјешавању судбине 1.711 несталих на Косову и Метохији, као ни на расвјетљавању тих злочина и кажњавању одговорних.
Међународни дан несталих - Фото: РТС
Међународни дан несталихФото: РТС

Поводом Међународног дана несталих лица, Канцеларија за Косово и Метохију још једном је апеловала да надлежне међународне институције у покрајини уложе ауторитет у рјешавању питања несталих, с обзиром на то да Приштина очигледно не жели или нема капацитета за рјешавање овог проблема.
"То је дуг који сви имамо према жртвама и њиховим породицама и темељ изградње истинске нормализације односа на Космету", наводи се у саопштењу.

Са друге стране, како се наводи, на данашњи дан мора се и констатовати да се Влада Србије односи одговорно према питању несталих.

У саопштењу је наведено да на територији централне Србије нема непровјерене локације, што доказује и недавна провјера локације код Новог Пазара, спроведена на захтјев Приштине.

Србија ће уложити максималне напоре да породицама 532 нестала лица српске националости са Космета да одговоре о судбинама њихових најмилијих.

"То је наша обавеза и ми ћемо и даље бити потпуно посвећени решевању проблема несталих лица, све док се не сазна пуна истина и док одговорне за злочине не стигне праведна казна", наведено је у саопштењу.

У том смислу изражено је увјерење да ће оснивање суда за ратне злочине припадника ОВК довести до расвјетљавања и санкционисања многих злочина и до нових података о жртвама и несталима.

"Само тада, када заједно и Срби и Албанци осуде све злочине почињене на Косову и Метохији, и када сви злочинци, без обзира на нацију, буду праведно кажњени, моћи ћемо да се окренемо истинском помирењу, да изградимо међусобно поверење и да са пуно наде гледамо у будућност", истакнуто је у саопштењу.

У том процесу Влада Србије и Канцеларија за Косово и Метохију даће пун и искрен допринос.