latinica  ћирилица
30/08/2015 |  12:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Кинези граде погон за производњу меса у Крагујевцу

Предсједник Србије Томислав Николић састао се у Кини са предсједавајућим компаније SINOMACH (China National Machinery Industry) Женом Хонгбином и предсједником компаније CMEC Џангом Чуном, са којом је потписан меморандум о изградњи погона за производњу меса у Крагујевцу.
Николић у Кини са челницима две кинеске компаније - Фото: ТАНЈУГ
Николић у Кини са челницима две кинеске компанијеФото: ТАНЈУГ

Србија и Кина имају изузетно добре билатералне односе који могу бити значајно продубљени унапређењем економске сарадње, рекао је предсједник Николић, саопштено је из кабинета предсједника.

"До сада је Кина у Србији улагала у инфраструктурне пројекте, ја сам инсистирао да улаже у производњу. Разлога за то је више, поред унапређења економске сарадње, улагање у производњу је повод да наши кинески пријатељи заувек остану, што не би био случај код улагања у инфраструктуру“, нагласио је предсједник Николић.

Он је додао да потписивање меморандума о разумијевању између компаније CMEC и града Крагујевца велики корак у напређењу привредне сарадње двије земље.

Предсједавајући SINOMAĆ групе Жен Хонгбин захвалио је јСрбије на подршци и рекао да су кинеска и српска страна ефикасно и брзо реализовале све договоре.

"Кина веома успјешно реализује све пројекте у Србији од којих је највећи онај у Термоелектрану Костолац и ми смо веома задовољни резултатима,“ нагласио је Жен.

Он је подвукао значај присуства предсједника Србије паради поводом побједе над фашизмом и истакао да је то знак правог и искреног пријатељства.

"Ми смо имали исте циљеве и током Другог свјетског рата, имамо исте циљеве и сада и том пријатељству кроз економску сарадњу можемо да дамо нову димензију на добробит два народа“, истакао је Жен.

Након састанка са представницима компаније SINOMAĆ i CMEC , председник Николић присуствовао је потписивању Меморандума о разумијевању између компаније CMEC и града Крагујевца који су потписали предсједник CMEC-а Џанг Чун и градоначелник Крагујевца Радомир Николић.

Меморандум о инвестирању односи се на пројекат изградње погона за производњу меса у Крагујевцу.