latinica  ћирилица
30/08/2015 |  11:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Курц тражи хитан састанак ЕУ због азиланата

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц тражи хитно одржавање ванредног састанка шефова држава и влада ЕУ због проблема са азилантима.
Себастијан Курц - Фото: Wikipedia
Себастијан КурцФото: Wikipedia

Он је, у интервјуу бечком дневнику "Естерајх", казао да би било "неодговорно“ да се састанак на ову тему одржи тек средином октобра, када је то предвиђено.

Курц је рекао да су "чак и УН, које нису познате по брзом дјеловању, заказале сједницу за 30. септембар“.

Европа, према његовим ријечима, мора да се “пробуди“, указујући да су трагични догађаји, као што је смрт 71 избјеглице у камиону пронађемом у Аустрији, трагични позив на буђење.

Споро дјеловање држава ЕУ, као и инсистирање на поштовању Даблинског споразума, како истиче, само подстиче посао кријумчара.

"Потискивањем и гледање по страни стање се само погоршава. Зато смо предложили план од пет тачака. Морала би убудуће да постоји могућност да се захтјев за добијање азила у ЕУ подноси у земљама које нису у Унији. За то је потребно донијети одлуку на нивоу ЕУ“, објаснио је Курц.

Шеф аустријске дипломатије почетком недјеље представио  приједлог од пет тачака за рјешење избјегличке кризе, који предвиђа борбу против Исламске државе, успостављање безбједносних зона на терену, прихватне центре у региону, али и појачан надзор дуж балканске руте и укључење земаља западног Балкана у рјешавање проблема азиланата.

Исто тако Аустрија инсистира на фер расподјели азиланата на све државе чланице ЕУ.