latinica  ћирилица
30/08/2015 |  11:07 | Аутор: СРНА

Избјеглице у Македонију пристижу несмањеним темпом

Мигранти стижу у Македонију несмањеним темпом, а транзит преко границе са Грчком одвија се без проблема. Министарство унутрашњих послова Македоније саопштило је да највећи број миграната који тражи азил у тој земљи стиће из Сирије и углавном је ријеч о мушкарцима.
Македонија - мигранти - Фото: РТС
Македонија - мигрантиФото: РТС

Према подацима МУП-а, од почекта примјене измјена Закона о азилу до сада је издато 50.268 потврда о признању права на азил, а у протекла 24 часа укупно 985.

С тим потврдама мигранти се у Македонији задржавају најдуже до 72 часа, а онда иду према Србији и даље ка западноевропским земљама.

Македонски медији јавили су да је са острва Лезбос до солунског пристаништа бродовима превезено готово 3.000 миграната, који ће се ускоро стићи на јужну македонску границу.

Представници невладине организације "Легис", која помаже избјеглицама на терену, саопштила је да је у међуграничној зони код Ђевђелије мирно.

У новоотвореном прихватном кампу у Ђевђелији, гдје ради више невладиних и хуманитарних организација ангажовано је око 300 волонтера.

Македонија је у четвртак, 20. августа, због великог прилива миграната прогласила ванредну ситуацију на југу на граници са Грчком и на сјеверу на граници са Србијом.