latinica  ћирилица
30/08/2015 |  09:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Отворен Фестивал православног филма

Министар одбране Србије Братислав Гашић отворио је Први међународни фестивал православног филма у Србији ,,Снажни духом“ који траје до 1. септембра у Крушевцу, а фестивал је благословио и патријарх српски господин Иринеј.
Први Међународни фестивал православног филма под називом "Снажни духом" почео је у Крушевцу - Фото: ТАНЈУГ
Први Међународни фестивал православног филма под називом "Снажни духом" почео је у КрушевцуФото: ТАНЈУГ

Отварању су синоћ присуствовали и представници дипломатског кора и Српске православне цркве, саопштила је Управа за односе са јавношћу Министарства одбране Србије.

Министар Гашић је, отварајући фестивал, указао на значај неговања православних вриједности, а које су увођењем вјерске службе у Војску Србије 2011. године препознате и у систему одбране.

Говорећи о значају фестивала, министар Гашић је подсјетио да је та идеја рођена прије три године у овом граду, а финализована током његове посјете руској престоници.

- Крушевцу желим да буде домаћин овог фестивала дуги низ година и да, напокон, вратимо оно што нам је свима потребно - вјеру у боље сутра, што можемо само заједничким радом. Вјером у себе, вјером у бога можемо да направимо Србију бољим мјестом за живот - поручио је министар Гашић.

Током церемоније отварања, окупљенима у крушевачком позоришту обратили су се и епископ крушевачки Давид, градоначелник тог града Драги Несторовић, као и организатори и жири фестивала, наводи се у саопштењу.

На фестивалу учествује девет земаља, а у наставку вечери приказан је деведесетоминутни играни филм “Исцелење“, док ће остала филмска остварења бити приказана у Белој сали Културног центра Крушевац у вечерњим сатима.

У оквиру фестивала биће приказано девет документарних и три играна филма у такмичарској конкуренцији, а у ревијалном дијелу три филма.

За најбоља филмска остварења предвиђене су четири награде - за најбољи документарни, играни филм, Гран При фестивала и најбољи филм по избору публике која може гласати на званичној Фејсбук страници фестивала.

Организатори Првог међународног Фестивала православног филма у Србији ,,Снажни духом“ су Град Крушевац, Компанија Виф Сајда из Москве и крушевачка Епархија, наводи се у саопштењу.