latinica  ћирилица
30/08/2015 |  08:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Дубровник: Вратили Ирачане који су стигли из Србије

Девет држављана Ирака који су стигли у Дубровник авионом из Београда враћени су у Србију, јер, како преносе медији, не испуњавају законом прописане услове за улазак у Хрватску.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Вијест о Ирачанима на дубровачком аеродрому, потврдила је замјеница портпаролке МУП-а РХ Хелена Биочић која је појаснила да је ријеч о уобичајеном поступку када Гранична полиција МУП-а одбије гостопримство, односно улазак у Републику Хрватску.

Приликом граничне контроле утврђено је да путници из Ирака не испуњавају све законом прописане услове, па им је онемогућен улазак у нашу земљу, рекла је Биочић.

Према њеним ријечима, Ирачани уопште нису имали путни пртљаг, ни довољно новца, а нису могли рећи ни гдје ће у Хрватској одсјести.

Директор дубровачког аеродрома Роко Толић рекао је јуче да се на аеродрому Дубровник налази девет држављана Ирака који су задржани у простору за задржавање путника, јер им је забрањен улазак у Хрватску.

Из Београда су, како је навео Толић, стигли авионом компаније Air Serbia, али ће бити враћени поподневним летом натраг у Србију. Ирачанима су омогућени сви санитарни и услови прехране, а у пратњи могу доћи до пункта хране и пића, рекао је Толић, потврдивши да се у Ћилипима налазе туристи из Азије односно с Блиског истока, јавио је Дубровачки вјесник, а пренио Јутарњи лист.

Неслужбено, Ирачани су имали неодговарајућу односно туристичку визу коју су наводно извадили на Кипру, а дошавши у Београд одлучили су у ЕУ ући преко Хрватске, пише Дубровачки вјесник.