latinica  ћирилица
30/08/2015 |  08:33 | Аутор: СРНА

Освештан обновљени храм Свете Тројице у Дољанима

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Атанасије освештао је обновљени храм Свете Тројице у Босанским Дољанима код Бихаћа, који је у потпуности уништен у посљедњем рату.Владика Атанасије рекао је да је овај храм дијелио судбину српског народа на овом простору.
Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Атанасије - Фото: СРНА
Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки АтанасијеФото: СРНА

"На овом нашем простору се и умире и васкрсава и све што је српско и православно има то искуство", рекао је владика.

Он је честитао вјерницима за успјешну обнову храма у којем ће се поново састајати и обраћати Богу.

"Исплати се уложити труд у обнову овог храма, макар се у њега долазило једном годишње и будите увјерени да ће вас, и кад нисте овдје, овај храм заступати", поручио је јуче епископ Атанасије.

За кума обновљеног храма изабран је Здравко Пилиповић из Бањалуке, а владика Атансије је након освештања уручио архијерејске захвалнице добротворима храма, међу којима и Министарству за избјеглице и расељена лица Републике Српске.

Пилиповић је рекао да би обнова храма могла да доведе и до повратка Срба у ово мјесто, у које се до сада још нико није вратио од пријератних становника.

Црква Свете Тројице у Босанским Дољанима саграђена је 1894. године и једна је од најстаријих у Епархији бихаћко-петровачкој, а 1995. године потпуно је уништена.

Обнова цркве почела је да се реализује залагањем бивших мјештана овог села.