latinica  ћирилица
29/08/2015 |  17:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Сириза биљежи пад популарности

Пад популарности Сиризе и раст подршке гласача њеном највећем ривалу Новој демократији указују на то да би изборна кампања у Грчкој могла да буде веома напета, а резултати неизвјесни до самог краја, односно пријевремених избора заказаних за 20. септембар, оцјењује лист "Катимерини".
Алексис Ципрас, лидер Сиризе - Фото: AP
Алексис Ципрас, лидер СиризеФото: AP

Анкета коју је спровео Универзитет Македоније из Солуна показала је да је Сириза забиљежила драматични пад популарности, која се суновратила за 9,5 процентних поена на 25 одсто.

Са друге стране, подршка грађана Новој демократији, највећој странци десног центра која је била на власти до избора у јануару ове године, порасла је са 16,5 одсто у јуну на 22 одсто овог мјесеца, наводи "Катимерини".

Анкете показују да ће, поред Сиризе и Нове демократије, још шест странака прећи праг од три одсто гласова потребних за улазак у парламент, али оне значајно заостају за прве двије по броју гласова.

На трећем мјесту ће, према садашњим анкетама, бити странка Потами, а слиједи Комунистичка партија са шест одсто гласова, екстремно десничарска Златна зора са 5,5 одсто, Народно јединство - странка коју су прошле недјеље формирали одметнути чланови Сиризе - са пет одсто, Унија центриста и ПАСОК са 4,5 одсто подршке.

Актуелни коалициони партнер Независни Грци ће, према анкетама, добити само два одсто гласова. Пет одсто анкетираних је рекло да ће гласати за друге странке, док се 14,5 одсто није изјаснило коме ће дати свој глас.

Велики пад подршке Сиризи се одразио и на популарност сада већ бившег премијера Ципраса, која се суновратила са 70 одсто са краја марта, на само 29,5 одсто. То је само 3,5 одсто више у односу на проценат подршке лидеру Нове демократије Евангелосу Меимаракису од 26 одсто.

Ципрасовој популарности веома је наштетио и став Грка према његовој одлуци да почетком јула сазове референдум о условима пакета помоћи Грчкој од стране међународних кредитора.

Анкета Универзитета Македоније је, наиме, показала да 66,5 одсто грађана Грчке сматра да је референдум наштетио њиховој земљи, док само 14,5 одсто мисли да је он помогао Грчкој.

Резултати других анкета, објављени јуче, такође показују да ће пријевремени избори 20. септембра бити крајње неизвјесни.

Сириза тако, према анкети коју је за потребе листа "Ефимерида тон Синтактон" спровела агенција ПроРата, има подршку 23 одсто гласача, док је подршка Новој демократији порасла на 19,5 одсто.

Претходна анкета ПроРате, спроведена почетком јула, показивала је велику разлику у корист Сиризе, која је тада имала подршку 26 одсто гласача према 15 одсто за Нову демократију.

Поред тога, анкета агенције "Метрон Аналисис" за лист "Параполитика" је јуче показала да би, уколико би избори били одржани сада, Сириза добила 29 одсто, а Нова демократија тек нешто мање, 27,8 одсто гласова.

Грчки предсједник Прокопис Павлопулос је јуче потписао декрет о распуштању парламента и одржавању ванредних избора 20. септембра, јавила је грчка новинска агенција АНА.

Нешто раније су чланови прелазне владе у Атини, предвођени првом женом премијером Грчке Василики Тану, положили заклетву.

Тану (65) је преузела дужност од премијера Алексиса Ципраса, који је прошле недјеље поднио оставку само седам мјесеци од почетка четворогодишњег мандата.