latinica  ћирилица
29/08/2015 |  16:31 | Аутор: СРНА

Оланд, Меркелова и Путин сагласни са плановима за примирје

Француска, Њемачка и Русија подржавају планове за успостављање потпуног прекида ватре на истоку Украјине од 1. септембра, саопштено је из француског предсједништва.
ОЕБС у Украјини (© Sputnik/ Mikhail Voskresensky) -
ОЕБС у Украјини (© Sputnik/ Mikhail Voskresensky)

Представници ОЕБС-а и представници профедералних снага саопштили су раније да су Украјина и профедералне снаге 26. августа постигли сагласност за окончање свих кршења примирја од 1. септембра.

У саопштењу из канцеларије француског предсједника Франсоа Оланда, наводи се да се он, послије телефонског разговора, такође сагласио са њемачком канцеларком Ангелом Меркел и руским предсједником Владимиром Путином да ће бити корисно у наредним седмицама одржати самит са украјинским предсједником Петром Порошенком.

"Лидери снажно подржавају позив за потпуни прекид ватре од 1. септембра. Они су нагласили да је поштовање прекида ватре неопходно с обзиром на ситуацију цивила на истоку Украјине", истиче се у саопштењу.

Двије стране су се у фебруару сагласиле са успостављањем прекида ватре на истоку Украјине, паралелно са политичким процесом, укључујући и планове за одржавање локалних избора и установљавање посебног самоуправног статуса за регионе Доњецк и Луганск.

Међутим, спорадични сукоби између зараћених страна нарушавају постигнути договор. Обје стране оптужују једна другу за кршења примирја.