latinica  ћирилица
29/08/2015 |  16:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Мађарско тужилаштво тражи мјесец дана притвора за кријумчаре

Мађарско државно тужилаштво затражило је данас на суду мјесец дана притвора за три држављана Бугарске и једног Авганистанца, осумњичених да су кријумчарили 71 избјеглицу које су у четвртак пронађене мртве у камиону хладњачи на аутопуту у Аустрији.
Осумњичени за смрт миграната пред судом у Мађарској - Фото: BBC
Осумњичени за смрт миграната пред судом у МађарскојФото: BBC

Тај случај је изазвао међународну осуду и указао на смртне опасности са којима се суочавају хиљаде избјеглица који су одлучили да побјегну од ратова и сиромаштва на Блиском Истоку и Африци и пронађу бољи живот у Европској унији, пренио је Ројтерс.

Осумњичени су везани лисицама, у пратњи специјалних полицајаца, доведени у судницу у граду Кечкемет, одакле је камион хладњача у којем су пронађена тијела избјеглица и кренуо на свој посљедњи пут.

Четворица оптуженика, од који је један стар око 30, а други око 50 година, довезени су до суда у четири одвојена аутомобила.

Портпарол мађарског тужилаштва је новинарима рекао да се четворица осумњичених суочавају са оптужбама за кријумчарење људи, мучење и остваривање финансијске користи.

Полиција вјерује да су осумњичени нискорангирани чланови једне од бројних и углавном бескрупулозних банди за кријумчарење људи, који траже муштерије међу десетинама хиљада избјеглица које стижу у Европу.