latinica  ћирилица
29/08/2015 |  16:23 | Аутор: СРНА

Ђурић: Од понедјељка први кораци у примјени споразума из Брисела

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић истакао је у разговору са политичким представницима Срба са Косова и Метохије да постизање споразума у Бриселу представља прекретницу када је ријеч о положају косовских Срба.

Он је на састанку у Београду истакао да та прекретница подразумијева неупоредиво већи степен одговорности за оне који представљају српски народ на Косову и Метохији.

- На вама као српским представницима од формирања заједнице српских општина /ЗСО/ лежаће највећа одговорност за судбину српског народа и Србије на Косову и Метохији и то знатно више него у претходном периоду - рекао је Ђурић.

Ђурић је истакао да ће се Србија трудити да им обезбиједи материјалне и политичке услове за рад, да ће стајати иза њих, али ће на њима бити најтежи дио - посао на изградњи ЗСО и институција.

Он је навео да је основни циљ споразума у Бриселу да се уведе нормалност у живот Срба на Косову и да се створе услови да кроз уређене механизме Србија буде присутна у тој покрајини - пренијели су медији.

- Постизањем споразума створени су предуслови да на Косову и Метохији за наш народ сила права надвлада над правом силе којом смо били свједоци у претходних 15 година - додао је Ђурић.

Он је рекао да је дошао тренутак да се утврди који су то политички кораци који ће представници Срба предузимати по питању заточеништва /предсједника Грађанске иницијативе СДП/ Оливера Ивановића.

Ђурић је навео да ће се разговарати и о увођењу обавезе свих који се баве Косовом и Метохијом, а поготово функционера Србије и покрајинских функционера на Косову, да одвоје дио примања за посебан фонд Епархије рашко-призренске намијењен за Србе на Косову и Метохији.

Он је додао да ће са политичким представнцима Срба разговарати о томе како ће се у 2016. години организовати функционисање српских органа на Косову и Метохији.

Састанку су присуствовали градоначелници 10 општина са већинским српским становништвом на Косову и Метохији, српски посланици, чланови владе привремених институција у Приштини и представници Листе "Српска".

У ПОНЕДЈЕЉАК ПРВИ КОРАЦИ У ПРИМЈЕНИ БРИСЕЛСКИХ СПОРАЗУМА

Први кораци на примјени споразума из Брисела услиједиће већ у понедјељак, када ће Електропривреда Србије /ЕПС/ предати комплетну документацију за оснивање компаније на Косову и Метохији, а Телеком захтјев за регистрацију - рекао је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић и додао са стране Београда постоји и воља и спремност да се сви рокови испоштују.

Ђурић је навео да одмах почиње и израда статута Заједнице српских општина, који ће уважити сва најбоља рјешења, која постоје у домаћој и међународној пракси - пренијели су београдски медији.

- Наш тим даноноћно ради и тако ћемо наставити, јер не смијемо да изгубимо овај талас - рекао је Ђурић, подсјећајући да је Споразумом предвиђен рок од четири мјесеца за усаглашавање статута ЗСО.