latinica  ћирилица
29/08/2015 |  15:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Пожар код Студенице под контролом

Пожар који је захватио околину Ушћа код манастира Студеница за сада је под контролом и на неки начин је локализован, изјавио је начелник Управе МУП-а за ватрогасно-спасилачке јединице Горан Николић наводећи да је вјетар највећи непријатељ акције гашења.
Пожар код манастира Студеница - Фото: Screenshot
Пожар код манастира СтуденицаФото: Screenshot

Николић је рекао да је ватра практично од јутрос заокружена механизацијом, да су направљени просеци, склоњена сва запаљива маса и да је булдожер направио шири пут који би требало да заустави ширење пожара.

- Не може да се каже да је пожар у потпуности локализован док се не одбране ти просјеци. То би требало можда у току ноћи или сутра да се догоди, јер чека се да ватра дође до просјека, да се то одбрани и онда можемо са сигруносћу тврдити да је локализован - каже Николић.

Николић је рекао да је ватра у неким дијеловима дошла до тих просјека и угашена је, да су малобројне куће у два планинска села сигурне и заштићена и да се нада да ће густа шума бити спасена.

Како је навео, пожар је за сада под контролом без обзира што се врло често дигне у круну и прави велике проблеме поготово када се појави вјетар који је сада највећи непријатељ акције гашења.

- Надамо се да неће дувати неки јачи вјетар јер би нам то задало велике проблеме - рекао је Николић наводећи да велики проблем јуче и данас прави дим који никако да се подигне.

Задимљеност, објаснио је Николић, при тлу је велики проблем за људство и за гашње пожара, али без обзира на то направљени су просјеци.

Велики пожар захватио је јуче у поподневним сатима насеља Боровац и Зимовник код Студенице, а узрок још није познат.