latinica  ћирилица
29/08/2015 |  15:07 | Аутор: СРНА

У пожару изгорјела фабрика "Криваја" у Завидовићима

У великом пожару који је захватио фабрику монтажних кућа "Криваја" Завидовићи изгорјело је више од пола фабрике, причињена је вишемилионска штета, а на стотине радних мјеста је изгубљено.
Пожар у фабрици "Криваја" (фото: Завидовићи портал) -
Пожар у фабрици "Криваја" (фото: Завидовићи портал)

Федерални медији извјештавају да је око 45 минута послије поноћи у "Криваји" букнуо пожар великих размјера који је за само неколико часова прогутао више од 60 одсто постројења.

Ватрогасне екипе из Завидовића, Зенице, Маглаја и Жепча, биле су на терену све до јутра, а заједно са њима на пожаришту су били и радници творнице, али и бројни грађани, који су покушали помоћи ватрогасцима у борби са ватреном стихијом.

Руководилац Општинске ватрогасне једнице Завидовићи Мирсад Чамџић рекао је да је по доласку дио погона већ увелико био захваћен ватром.

Са ватреном стихијом до 4.00 часа ујутро борило се четрдесетак професионалних ватрогасаца уз кориштење 11 ватрогасних возила, те помоћ стотина радника и грађана, који су спријечили ширење ватре на производни погон "Намјештај 1".

"Људи су помагали, али ноћ и опасност од експлозија, гужва на самом опожареном мјесту, биле су отежавајуће околности“, каже Чамџић.

Према његовим ријечима, није било људских жртава, осим што је ватрогасцу пружена помоћ због удисања опасних гасова, док је једном лицу пружена помоћ због повреде задобијене усљед експлозије.

Пожар још није у потпуности угашен, али је локализован, а ватрогасне екипе Завидовића и Зенице су на терену, гдје ће остати још намање 24 часа.

Фабрика монтажних кућа "Криваја" један је од успјешно приватизованих дијелова некадашње "Криваје" и био је "жила куцавица" Завидовића.

Монтажне куће "Криваја" један су од брендова ове општине.

Данас су мјесто пожара посјетили представници Владе Зеничко-добојског кантона на челу да премијером Миралемом Галијашевићем, те представници општинских власти.