latinica  ћирилица
29/08/2015 |  14:51 | Аутор: СРНА

Боравак дјеце у Српској - нераскидива веза са Србима са Космета

Министар породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић, министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић и предсједник Одбора за помоћ Србима на Космету Милорад Арлов испратили су данас 300 дјеце који се након седмодневног боравка у Српској враћају кућама на Косово и Метохију.
Испраћај дјеце са Космета - Фото: СРНА
Испраћај дјеце са КосметаФото: СРНА

 Током четвртог организованог доласка малишана са Космета у Српску у оквиру пројекта "Спојимо дјецу Космета и Републике Српске", дјеца из шест општина са Косова и Метохије боравила су у шест општина Српске.

Давидовићева је похвалила ову активност Одбора за помоћ Србима на Космету и Владе Српске, те истакла да је веома важно што су дјеца провела дио распуста у Српској у којој им је, како кажу, било лијепо и осјећали су се слободно и безбрижно.

"Када је нашем народу било тешко Србија је широм отворила руке и пуног срца прихватила све којима је било потребно да иду у Србију, без обзира на националност и вјероисповијест", рекла је Давидовићева.

Она је истакла да ова активност представља настојање да бар малим дијелом Српска врати Србији дио љубави и пажње која је тада пружена њеном народу.

Давидовићева је поручила мајкама са Косова и Метохије да су њихова дјеца била смјештена као у њиховој родитељској кући, те додала да ће тако бити и сваки наредни пут када буду организоване овакве посјете.

Она очекује да ће у наредним годинама ови сусрети бити проширени на више градова у Српској.

Министар провјете и културе Дане Малешевић рекао је да су утисци дјеце са Косова и Метохије веома позитивни.

"Дјеца су, прије свега, имала прилику да седам дана уживају у слободи, што је за њих и најважније, да стекну нове пријатеље са којима ће, сигуран сам, одржавати сталну везу. Било је суза на растанку, као што то обично и буде", рекао је Малешевић.

Он је додао да су дјеца током седмодневног боравка у Српској имала прилику да осјете чари дјетињства и слободе.

"Надам се да ћемо ову традицију наставити, јер је ово успостављање трајне везе између српске дјеце у Републици Српској и Срба на Косову и Метохији", рекао је министар Малешевић.

Он је пожелио срећан пут и додао да ће Српска и наредне године бити домаћин у дјеци са Космета.

Милорад Арлов, предсједник Одбора за помоћ Србима Косова и Метохије који је организатор пројекта, рекао је да се одласком својим кућама на Косово и Метохију, данас завршава четврти пројекат "Спојимо дјецу Космета и Републике Српске".

"Дјеца су у Бијељини, Шамцу, Гацку, Приједору, Лакташима и Градишци имала прилику да обиђу и да се упознају о знаменитостима Српске, а јуче су имали пријем и у највишим институцијама и код најзначајнијих људи Српске, што само потврђује колика је пажња према српском народу и српској дјеци на Косову и Метохији", рекао је Арлов.

Он је навео да је основи циљ боравка малишана са Космета у Српској био спојити 300 породица из Космета са 300 породица из Републике Српске.

"Најважније је било да се ова дјеца повежу и спријатеље, што настављамо и у наредним годинама", рекао је Арлов и најавио да је за сљедећу годину, од 20. августа планирана пета реализација овог пројекта.

Он је нагласио да су дјеца са Космета у Српској увијек добродошла и додао да ће им Република Српска помоћи како зна и може, те захвалио породицама које су 300 малишана у Српској прихватиле као своју.

У оквиру пројекта дјеца из Шилова, Гњилана, Липљана, Лепине, Штрпца и Гораждевца боравила су у шест градова и општина Република Српске од 22. августа.