latinica  ћирилица
29/08/2015 |  14:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Пронађено 111 жртава бродолома код Либије, ухапшена три кријумчара

Спасиоци су из мора извукли тијела 111 миграната, док је 198 спасено послије потонућа брода прије два дана код либијске обале, саопштили су званичници Црвеног крста.
Спасавање миграната - Фото: AFP
Спасавање мигранатаФото: AFP

Ухапшено је троје људи осумњичених да су учествовали у слању на море брода препуног миграната, изјавио је један неименовани либијски званичник.

Брод са чак 14 избјеглица из субсахарске Африке, Сирије и азијских земаља је у четвртак потонуо недуго након што се отиснуо из луке Зуара, полазне тачке из које кријумчари људи често шаљу бродове са мигрантима, искоришћавајући анархију у Либији гдје се за власт боре двије ривалске владе, пренио је Ројтерс.

Либијски званичник је навео да су ухапшена три либијска кријумчара људи. "Они су стари између 20 и 30 година. Мислимо да је више људи било укључено у организацију те пловидбе, а за њима се још трага", рекао је он.

Хапшења кријумчара су ријетка у Либији, гдје судство нема много моћи будући да контролу у држави практично држе бивше побуњеничке групације, које су учествовале у свргавању са власти бившег лидера Моамера Гадафија 2011. године.

Грађани Зуаре су у четвртак одржали протест тражећи од власти да предузму мјере против кријумчара, који из тог града шаљу бродове на море, захваљујући близини италијанског острва Лампедуза.

"Досад је пронађено 111 тијела, а на десетине особа се још увек воде као нестали", изјавио је агенцији АФП портпарол либијског Црвеног крста Мухамед Мисрати.

Према његовим ријечима, претпоставља се да је на броду било 400 људи.

Бродолом се догодио у четвртак у Средоземном мору недалеко од луке Зувара.

Безбједносни званичник из Зуваре је раније изјавио да је могуће да су многи на броду у тренутку потонућа били блокирани у потпалубљу.

Према његовим наводима, мигранти су били из подсахарске Африке, Пакистана, Сирије, Марока и Бангладеша.

Извјештавајући о спасилачкој операцији Би-Би-Си наводи да су код Зуваре потонула два брода, а не један, и да је у једном било око 50, а у другом - који је потонуо касније, око 400 путника.

Британска мрежа подсјећа на податке УН, по којима се до сада приближно 2.400 миграната утопило ове године, покушавајући преко Медитерана да доплове до Европе.

У Либији постоје двије супарничке владе и том земљом углавном управљају ривалске милиције, а либијска обалска стража има ограничене капацитете за извођење већих спасилачких операција на мору, наводи Би-Би-Си.