latinica  ћирилица
29/08/2015 |  12:43 | Аутор: СРНА

Први сајам колекционарства и антиквитета у Дервенти

У Дервенти је данас почео први Сајам колекционарства и антиквитета на којем учествују колекционари из Републике Српске и Федерације БиХ.
Дервента - сајам колекционарства - Фото: СРНА
Дервента - сајам колекционарстваФото: СРНА

Највише су изложени ковани и папирни новац, поштанске маркице, разне војне и цивилне ознаке, значке, разгледнице, папир, а има и примјерака старог оружја.

Ријеч је о приватним колекцијама излагача. Највише учесника, осим домаћих, стигло је из Градишке, Бањалуке, Мостара, Зворника, Добоја, Озрена, Новог Травника.

Дервенћанин Миле Видичевић прича да већ седму година скупља старине и да највише експоната прикупио је са простора Дервенте и Брода.

Видичевић је напоменуо да је учествовао на бројним изложбама, те да су тако колекционари из Дервенте дошли на идеју да и у овом граду организују сајам.

Он је истакао да је у плану, уколико учесници буду задовољни сајмом, да овакви сусрети постану редовни.

Пантелија Грандић /68/ на сајам је стигао из Градишке, а највише експоната чине маркице.

"Сакупљањем се бавим од 1973. године. Док сам радио у Њемачкој сакупио сам доста примјерака. Највише маркица и штамбиља поште је из цијеле Европе, али и значајног дијела земаља свијета", каже Грандић.

Сајам је продајног типа и одржава се само данас. Излагачи кажу да се окупљање углавном окупљање сведе на дружење и размјену експоната.

Организатори сајма су Народна библиотека "Бранко Радичевић" и група колекционара из Дервенте, у сарадња са Клубом сакупљача и колекционара из Градишке.