latinica  ћирилица
29/08/2015 |  10:08 | Аутор: СРНА

На јесен у БиХ стиже 20.000 избјеглица?

Ако дође до промјене руте кретања, на јесен би могло да из Србије у БиХ пристигне најмање 20.000 сиријских избјеглица, изјавио је замјеник директора Службе за послове са странцима БиХ Изет Низам.
Мигранти у Македонији - Фото: Screenshot
Мигранти у МакедонијиФото: Screenshot


Према његовим ријечима, рута миграната из Сирије, Ирака и Авганистана која је ишла од Турске преко Грчке, Македоније и Србије до Мађарске, већ је пребукирана, а на промјену тог правца кретања утицаће и заштитна ограда коју Мађарска гради на граници са Србијом.

Наводећи да постоји иницијатива да и Румунија гради сличну ограду, Низам је за "Дневни аваз" рекао да би тако могао да се створи обруч, а једини излаз биће преко територије БиХ.

Нова рута, појашњава он, ишла би преко Македоније, самопроглашеног Косова и Црне Горе, а у БиХ би избјеглице улазиле у околини Требиња.

"У Србији је регистровано око 106.000 избјеглица, и сви они су дошли нерегуларним путем, а само дио њих може покренути избјеглички талас који може да преплави БиХ", упозорава Низам.

Он истиче да је Служба за послове са странцима направила акциони план за такав сценарио и упутила га разматрање у Савјет министара БиХ.

Према његовим ријечима, у Имиграционом центру у Источном Сарајеву има 125 мјеста, а у два азилантска кампа 300 мјеста, што би са креветима на спрат омогућило смјештај за 600 избјеглица.

Низам каже да је за једног мигранта дневно потребно обезбиједити око 30 КМ.