latinica  ћирилица
29/08/2015 |  09:58 | Аутор: СРНА

Стојановић: Контрола избјеглица не гарантује да међу њима нема терориста

Предсједник Одбора Скупштине Србије за контролу служби безбједности Момир Стојановић рекао је да, колико год била ефикасна контрола избјеглица на граничним прелазима у Грчкој, Македонији и Србији, то не значи да се међу њима неће наћи и неки међународни терориста.
Мигранти на граници Србија - Мађарска - Фото: Beta/AP
Мигранти на граници Србија - МађарскаФото: Beta/AP

Стојановић каже да је, чак и уз најбољу организацију, тешко спровести релевантну безбједносну провјеру миграната који пролазе кроз Србију, те додаје да Србија нема базу података за све припаднике разних терористичких организација.

"Да се у терористичким организацијама не води рачуна о конспиративности, оне би одавно биле елиминисане", рекао је за "Политику" Стојановић, бивши директор Војнобезбједносне агенције /ВБА/.

Он је додао да терористичке организације пружају подршку другим терористима, како би се што лакше домогли западних земаља и да људи који су се борили на страни Исламске државе добијају упутства.

"Ако има терориста који су се помешали са мигрантима, они сигурно пре поласка на пут добијају инструкције када, коме и где да се јаве, као и како да сакрију идентитет не скрећући пажњу на себе", рекао је Стојановић.

Он сматра да неки од миграната који су ушли у Србију, а нису директно учествовали у рату и терористичким активностима, имају рођачке везе са некима који су били у борбама.

Према његовим ријечима, када им понестане новца, лако их могу врбовати терористи који се већ налазе у земљама западне Европе и тада ће постати пријетња за безбједност тих земаља.

Први директор тајне српске полиције БИА Андреја Савић рекао је да је миграција подесна да се међу обичан народ који бјећи од рата "инсталирају" и прођу све границе ратници "Исламске државе".

Он је навео да је Европа свјесна да актуелна миграција није само геополитички и економски, већ и безбједносни проблем.