latinica  ћирилица
28/08/2015 |  19:24 | Аутор: СРНА

Танасковић: Шансе да се добије дипломатска битка против Приштине

Амбасадор Србије при УНЕСКО Дарко Танасковић изразио је увјерење да има шансе да Србија добије дипломатску битку и да самопроглашено Косово не постане чланица УНЕСКО, јер ће у супротном српске светиње бити и физички угрожене.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Он је оцијенио да све већи број држава има озбиљне резерве према перспективи укључивања Косова у УНЕСКО, и додао, да је сигуран да је и Ватикан веома забринут због угрожености хришћанског културног и духовног насљеђа на Косову.

"У средишту великоалбанске идеологије лежи елиминисање присуства српске културе и покушај стварања косовске културе, неке врсте синтетичког културног идентитета, где би све што је на тлу Косова било нека врста његовог наслеђа", рекао је Танасковић за Спутњик.

Навео је да је тешко повјеровати садашњим заклињањима Приштине да би боље чувала српске споменике када би имали ту могућност као чланица УНЕСКО, и истакао, да јој је до приступања тој међународној организацији стало из симболичких разлога, политичких и културних.

"То би била потврда процене да је Косово држава која испуњава највише услове које подразумева чланство у УНЕСКО, што није тачно", истакао је Танасковић.

Политички гледано, то би, каже он, била једна посредна потврда државности, коју заправо са становишта система УН, без обзира на сва међународна признања, Косово не може имати, а културно би то била прилика да се српско насљеђе уклопи у новокомпоновани културни идентитет.

"Посљедње деценије су нас научиле да постоје двије константе у међународним односима - цинизам и двоструки стандарди. То се издашно примјењује у вези са Косовом и Метохијом", рекао је Танасковић.

Он је навео да је у дијелу међународне заједнице створена представа да је Косово млада држава, младо друштво коме треба помоћи, јер је раније било изложено такозваном "великосрпском хегемонизму".

"Те се представе тешко мијењају, али се, ипак, мијењају. Све већи број држава има озбиљне резерве према перспективи укључивања Косова у УНЕСКО, што се може осјетити у различитим контактима", истакао је Танасковић.

Веома је позитивно, каже, што су се организовани цијела држава Србија са свим својим институцијама, организације цивилног друштва, академска заједница и Црква укључили у доказивање става да би пријем Косова у УНЕСКО био супротан идеалима саме те организације и штетан, како за њу, тако и за регион, посебно за Србију.

"Сасвим сам сигуран да је и Ватикан веома забринут због угрожености хришћанског културног и духовног насљеђа на Косову. Нема никакве сумње да би и физички могли бити угрожени, није случајно што их и данас чува полиција", истакао је Танасковић.

Претпоставља да ће група држава које подржавају Косово, која није велика као што је била до прије двије године, покушати да исфорсира стављање ове тачке на дневни ред УНЕСКО, занемарујући уобичајену процедуру, према којој, тачке на дневни ред Извршног савјета долазе на приједлог генералног директора.

"С обзиром на то да о оваквим стварима на крају обично одлучује политика, а не право или процедура, све су прилике да ће битка бити настављена", рекао је Танасковић.