latinica  ћирилица
28/08/2015 |  18:18 | Аутор: СРНА

На јубиларном "Бланик купу" учествује 40 једриличара

На приједорском аеродрому "Урије" сутра ће бити одржан 10. Бланик куп "Приједор 2015", на којем ће учествовати четрдесетак такмичара из аеро-клубова из Србије, Словеније, Хрватске, Пољске, Црне Горе, Федерације БиХ и Републике Српске.
"Бланик куп" у Приједору - Фото: СРНА
"Бланик куп" у ПриједоруФото: СРНА

Директор овог купа Милан Марковић потврдио је Срни да је све спремно за одржавање овог јубиларног такмичења, те да ће се коначан број учесника, једриличара знати сутра на самом почетку такмичења.

"Све је спремно за одржавање јубиларног 10. Бланик купа `Приједор 2015`. Долазак такмичара на аеродром `Урије` планиран је у 10.00 часова, када ћемо и знати коначан број учесника", рекао је Марковић.

Он је потврдио да је свечано отварање заказано за 11.00 часова и да ће куп отворити министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић, која је предсједник Организационог одбора ове традиционалне спортске манифестације.

Из Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске најављено је да ће церемонији отварања присуствовати и савјетник министра Томислав Марић.

Организатор купа је Аеро-клуб "Приједор", а покровитељи Министарство управе и локалне самоуправе, Министарство саобраћаја и веза, те Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске и град Приједор.

Проглашење побједника најављено је за сутра у 17.00 часова, након чега ће за све посјетиоце бити изведено неколико атрактивних летова авиона са једрилицама.

Ријеч је о такмичењу пилота, једином такве врсте у БиХ, у прецизном слијетању на двосједној вишенамјенски опремљеној једрилици "бланик Л-23", која се користи за обуку, тренажу, те спортско и акробатско летење.

Такмичење се одвија екипно и појединачно у три конкуренције - отворено, те првенства Републике Српске и БиХ.