latinica  ћирилица
28/08/2015 |  17:06 | Аутор: РТРС

Са самита у Бечу- Српској новац само за мост на Сави (ВИДЕО)

Дан након дводневне конференције у Бечу сумирају се утисци о закључцима самита и одбореним средствима за инфраструктурне и енергетске пројекте. Европска унија земљама Западног Балкана одобрила је 600 милиона евра за ту намјену, од чега БиХ 30 милиона.
Републици Српској средства само за мост на Сави - Фото: Screenshot
Републици Српској средства само за мост на СавиФото: Screenshot

Мост на ријеци Сави у Градишци једини је пројекат из Републике Српске за који се делегација из БиХ у Бечу изборила да се нађе на списку приоритета БиХ за за чију реализацију је од Европске уније затражила средства. За изградњу овог моста одобрено јој је 6,8 милиона евра, што је тек нешто више од један одсто укупног износа који је на конференцији у Бечу додијељен западнобалканским земљама. У односу на приоритете, то је за Српску премало разлога за задовољство, јер о значајним инфраструктурним пројектима у Бечу није било ни ријечи. 

Овај пут Република Српска успјела је да се избори за дио европског новца, али тек након што је мост у Градишци укалкулисан као дио аутопута Загреб - Сарајево.

Неђо Трнинић, мнистар саобраћаја и веза Републике Српске, каже да се кандидују програми типа реконструкција пруге Сарајево - Подлугови, и пита, зар није битнији правац Добој - Тузла - Зворник.

На другој страни, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић задовољан је резултатима. Посебно због средстава за изградњу моста и пруге. За то што није кандидовано више пројеката из Српске, одговорност не види на нивоу БиХ.

- Да би надлежни министри могли кандидовати пројекте, морали су имати пројекте из Владе. Било би врло занимљиво питати их да ли су од Владе добили те пројекте - каже Иванић.

Влада Српске је пројекте кандидовала још на првој конференцији, прошле године у Берлину. У међувремену су загубљени или је на њих заборављено у бх. делагацији. Посебна прича је улагање у аеродроме. На захјев Српске да на самиту буде кандидована и реконструкција Бањалучког аеродрома, БиХ није имала слуха.

- На приједлог министара из српског народа у Савјету министара БиХ сада иду пројекти добијања дозвола за тузлански, мостарски аеродром, за карго саобраћај. А директно се угрожава Бањалучки аеродром. Бањалучки аеродром је регистрован и врши саобраћај - превоз меса за Турску, са циљем да се и тај посао одузме Бањалучком аеродрому и да се пребаци у Тузлу - каже министар Трнинић.

У Европској унији су задовољни, прије свега, добрим односима на Западном Балкану, те истичу значај постигнутог договора о инфраструктурним пројектима и транспорту.

Јоханес Хан, европски комесар за сусједску политику и проширење, каже да је ове године много тога постигнуто, како по садржају, тако и у атмосфери.

Међутим, атмосфера у Српској остаје горког укуса, јер дио новца за мост на Сави је само кап у мору одобрених средстава земљама Западног Балкана.