latinica  ћирилица
28/08/2015 |  16:52 | Аутор: СРНА

Иванић: Стабилна већина на нивоу БиХ

Предсједник ПДП-а Младен Иванић изјавио је да не очекује никакве промјене у Савјету министара БиХ и да је већина на нивоу БиХ стабилна.
ПДП -конференција за новинаре - Фото: СРНА
ПДП -конференција за новинареФото: СРНА

"Било је на неки начин покушаја промјене већине који немају посебних посљедица. Мислим да скупштинска већина остаје иста и то је више него јасно, посебно након јучерашњег разговора представника СДС-а и ДФ-а", рекао је Иванић новинарима у Бањалуци, након радног састанка представника ПДП-а за Изборну јединицу три.

Говорећи о подизању оптужнице Тужилаштва БиХ против ратног команданта муслиманских снага у Сребреници Насера Орића, Иванић наводи да је позитивно изненађен овим догађајем, који представља охрабрење да је коначно један озбиљан бошњачки војни лидер оптужен за ратне злочине.

"Треба сачекати и видјети да ли ће Суд БиХ потврдити оптужницу против Орића и какви ће бити ефекти суђења, јер су на свим тим нивоима могуће опструкције", рекао је Иванић, који је и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Коментаришући изјаве представника опозиције у Српској да је форензичко вјештачење показало да је аудио-снимак, у којем се говори о наводној куповини посланика, аутентичан и да није монтиран, нити накнадно синхронизован, Иванић је рекао да је то све скупа неморално и да би након свега, у свакој нормалној земљи сваки политичар поднио оставку, али да не вјерује да ће то урадити премијер Републике Српске Жељка Цвијановић.

Када је ријеч о могућности да БиХ 2017. године добије кандидатски статус за ЕУ, Иванић наводи да је могуће да БиХ преда апликацију за чланство у ЕУ идуће године под условом да се заврше реформе које су договорили предсједавајући Савјета министара БиХ и ентитетски премијери, те механизам координације.

Иванић је рекао да би БиХ добила позитиван одговор за кандидатски статус да то подразумијева рјешавање случаја "Сејдић-Финци", а што првенствено зависи од политичких странака у Федерацији БиХ.

Говорећи о бечкој конференцији и инфраструктурним пројектима које је кандидовала БиХ, Иванић је истакао да је од великог значаја за источни дио Републике Српске пројекат изградње пруге Београд - Сарајево преко Зворника и Лознице, те пројекат изградње моста на ријеци Сави у Градишци.

Коментаришући могућност измјене Изборног закона БиХ, те одлагања наредних локалних избора, Иванић је рекао да је то противуставно и да не види зашто би локални избори били одгођени.

"Могуће је да дође до спајања избора ако је то интерес", рекао је Иванић и додао да би било противуставно да садашња локална структура остане на власти шест година.

Иванић је рекао да је ПДП заинтересован да има кандидате на наредним локалним изборима у Бањалуци, након година у којима је подржавао СДС и НДП, али да о томе треба да разговарају са коалиционим партнерима у Савезу за промјене.

"ПДП очекује да ће заједно са НДП-ом имати једну трећину начелничких кандидата", рекао је Иванић и додао да ће ПДП радити на програму развоја локалних заједница.