latinica  ћирилица
28/08/2015 |  16:10 | Аутор: СРНА

Дервента- Обиљежена крсна слава и дан општине

Највише општинско признање Великогоспојинска повеља са златним грбом данас је на свечаној сједници Скупштине општине Дервента уручено привреднику, хуманитарцу и политичару Радовану Пазуревићу.
Дервента - крсна слава - Фото: СРНА
Дервента - крсна славаФото: СРНА

Пазуревић је захвалио за високо општинско признање, за које је рекао да представља подстрек и обавезу да у наредном времену чини још више за развој локалне заједнице.

- Све што радим чиним да нам свима буде боље, али и да имам задовољство у раду. Захвалност предлагачима и групи одборника који су подржали додјелу. Ово је и додатна обавеза за будуће вријеме", рекао је Пазуревић, који је власник предузећа Санино, које запошљава 900 радника.

Признање је уручио потпредсједник СО Дервента Славко Томаш у оквиру обиљежавања 28. августа - Велике Госпојине, крсне славе и дана ове локалне заједнице.

Начелник општине Милорад Симић нагласио је да је учињено много тога на рјешавању проблема становника, за опште добро свих, и да у сваком погледу треба тежити да буде још боље.

- Учинили смо много корака у уређењу града, односно реконструкцији појединих дијелова и тај посао ћемо наставити - рекао је Симић.

Навео је да овогодишњи капитални буџет износи 1,5 милиона КМ, буџет за 2015. годину 11,5 милиона КМ, те да је, закључно са јучерашњим даном, остварење 109 одсто.

- Важимо за средину која има најстабилнији буџет и са 4,8 одсто задужености - рекао је Симић, и најавио нове пројекте на изградњи путне и остале инфраструктуре на сеоском и градском подручју.

Прослави дана и крсне славе општине Дервента присуствовала је делегација братског италијанског града Пинерола, предвођена градоначелником Еугениом Бутиером. На свечаној сједници верификована је десетогодишњица братимљења општине Дервента и Пинерола.

Предсједник Хуманитарне групе "Аркобалено" Силвано Фера, који је и почасни грађанин Дервенте, рекао је да у ову локалну заједницу долази већ 18 година.

- За мене је добијање титуле почасни грађанин један од најзначајних догађаја у животу. Мој први долазак био је прије 18 година, у вријеме када многи нису то жељели да учине и нису имали храбрости да причају о оном што се догађало - рекао је Фера.

Свештеници Српске православне цркве освештали су славско жито, након чега је преломљен славски колач, те је приређен славски ручак. Велики број становника Дервенте прошао је у свечаној литији улицама града, поводом дана и крсне славе општине - Велике Госпојине. Претходно је у Саборном и спомен-храму Успења Пресвете Богородице служена Света литургија, а затим код Централног спомен-обиљежја и парастос погинулим борцима Војске Републике Српске.

Вијенце су на споменик положили представници локалне власти, општинске Борачке организације и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, Полицијске станице, политичких партија, те делегација братске италијанске општине Пинероло.

Прослави дана и крсне славе општине присуствовали су и делегат у Дому народа ПС БиХ Средоје Новић, посланици у НСРС Весна Јунгић, Наде Планинчевић и Игор Жунућ, делегат у Вијећу народа Републике Српске Милан Ђукић, начелници сусједних општина и бројне друге делегације из јавног, привредног и политичког живота.

На адресу ове локалне заједнице стигли су бројне честитке-телеграми, из кабинета предсједника Републике Српске Милорада Додика, премијерке Српске Жељке Цвијановић, предсједника НСРС Недељка Чубриловића, министара Републике Српске, из Епархије-зворничко тузланске и других институција, установа и организација.

Велика Госпојина је и крсна слава Цркве Успенија Пресвете Богородице у Дервенти.