latinica  ћирилица
28/08/2015 |  13:12 | Аутор: СРНА

Представљена апликација за оцјењивање професора и факултета

Апликацијом за праћење рада професора и факултета, развијеном у оквиру студентске праксе у компанији "Ланако", студенти јавних универзитета у Републици Српској ускоро ће моћи да путем анкета континуирано оцјењују квалитет наставе, као и рад предавача на високошколским установама.
Бањалука – Ланако презентација апликације - Фото: СРНА
Бањалука – Ланако презентација апликацијеФото: СРНА

Захваљујући апликацији, сваки студент ће, након једноставне регистрације моћи да попуни анкете са унапријед дефинисаним питањима, док ће резултати оцјењивања бити јавни.

Предсједник Уније студената Републике Српске Боривоје Обрадовић рекао је на презентацији апликације да ће се анкета састојати из три групе питања, које ће се односити на организацију факултета, редовност професора и квалитет наставе.

"Студенти би анкету требало да испуњавају током или по завршетку семестра, након што виде како су предавачи радили свој посао. Око састављања одређених питања консултоваћемо се за појединим професорима за које сматрамо да су стручни", рекао је Обрадовић.

Он очекује да ће студенти бити заинтересовани за анкетирање, а захвалио је унверзитетима на уступању својих база података.

"Такође, неће бити злоупотреба, јер ће студенти моћи да се пријаве само једном и само једном да испуњавају анкету у току семестра. Након тога имаћемо јавне податке, што ће и нама олакшати посао када будемо разговарали са деканима, ректорима и министром да дјелују на лоше професора, али и награђују добре", рекао је Обрадовић.

Начелник Одјељења за студентски стандард у Министарству просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић сматра да ће примјена апликације дати позитивне резултате и да ће показати којим областима високог образовања су студенти задовољни и гдје постоје тешкоће.

Менаџер стручне праксе у компанији "Ланако" Драгана Вуковић рекла је да су у оквиру овогодишње девете стручне праксе, коју ова компанија организује за студенте завршних година техничких факултета реализовани пројекти пословног информационог система и веб апликације за оцјењивање предавача и факултета за Унију студената, те пословни информациони систем за Савез удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима "Менерали".

"Компанија `Ланако` труди се из године у годину да оваквим пројектима помогне непрофитне организације, јер ћемо на тај начин да побољшамо студентски стандард и живот чланова удружења у оквиру Савеза `Менерали`", рекла је Вуковићева.

Она је додала да су пословни информациони системи већ у функцији, док се за апликацију оцјењивања професора ради на уносу података свих професора, факултета и студената.

Вођа тима за израду апликације за оцјењивање професора Душан Стојаковић рекао је да се студентима на овај начин пружа могућност онлајн анкетирања и да не може доћи до злоупотреба и манипулисања подацима.

"Питања ће формулисати чланови Уније студената, док ће се одговори заснивати на оцјењивању од један до пет, тако да ћемо уз помоћ једноставног алгоритма добити просјечну оцјену", рекао је Стојаковић.

Он сматра да ће апликација заживјети чим се попуни база података.

Секретар Савеза "Менерали" Госпова Рађен Радић рекла је да је компанија "Ланако" препознала потребе популације коју савез заступа, што је за њих подстицај да још квалитетније раде.

"Сама база података коју су израдили је и предуслов за квалитетно истраживање и израду наших стратешких планова", рекла је Рађен Радић.