latinica  ћирилица
28/08/2015 |  13:00 | Аутор: СРНА

Пале: Обиљежавање Дана општине и крсне славе

Општина Пале данас обиљежава Дан општине и крсну славу - Велику Госпојину.
Прослава крсне славе и Дана општине Пале - Фото: СРНА
Прослава крсне славе и Дана општине ПалеФото: СРНА

На Централном спомен-обиљежју погинулим српским борцима вијенце су положили општински званичници, представници града Источно Сарајево, Борачке организације и Црвеног крста.

Начелник општине Пале Миодраг Ковачевић рекао је новинарима да је од прошле славе до сада урађено много инфраструктурних пројеката и као примјер навео је реконструкцију Централног спомен-обиљежја на којем је урађен мозаик грба Немањића и споменик је обложен мермером.

Радови ће бити настављени наредне године, а до сада је за њих издвојено 30.000 КМ.

Ковачевић је истакао да ће на споменику бити исписана имена свих погинулих бораца са подручја општине Пале.

"Прошао нам је и пројекат у `Водама Српске` од 500.000 КМ за реконструкцију дијела корита ријеке Миљацке. Изградили смо и Студентски трг који је синоћ свечано отворен", истакао је Ковачевић и додао да се улагало и у друге дијелове општине.

Он је истакао да ова локална заједница води активну социјалну политику, јер заједно са Владом Реопублике Српске редовно исплаћује транше за Центар за социјални рад.

Према његовим ријечима, сачувана је финансијску стабилност општине, што је било веома тешко и изискивало велике напоре.

Ковачевић је најавио да ће бити настављено сређивање града, односно да је планирана изградња кружног тока у Улици Николе Тесле, али и многи други инфраструктурни пројекти.

Он је додао да ће на Јахорини у октобру "кренути" руска инвестиција у вриједности око 50 милиона КМ, што треба да буде један од основних подстицаја привреди ове општине, јер ће локалне фирме обављати грађевинске радове.

Током Госпојинских свечности за вечерас је планирано отварање Меморијалног кошаркашког турнира "Богдан Боћа Лучић" на спортском терену на станици Пале.

На Јахорини ће сутра бити отворен фудбалски турнир "Пикси куп 2015", а у вечерњим часовима је планирано отварање Језичког центра "Ин" и манифестације "Паљанско љето 2015", као и затварање “Јахрина филм фестивала“.

За недјељу, 30. августа, планирано је да у насељу Обилићево свечано буде пуштена у рад Фабрика за производњу намјештаја "Перић ентеријери", док је отварање изложбе икона Марије Давидовић и Духовно поетско вече монаха Серафима предвиђено за вечерње сате у Културном центру.

Госпојинске свечаности биће завршене 31. августа у 19.00 часова монодрамом Љубе Божовића "Вук Стефановић Караџић".