latinica  ћирилица
28/08/2015 |  12:34 | Аутор: СРНА

Зворник: Радионица за просвјетно-педагошке раднике

У Зворнику је данас одржана радионица за просвјетно-педагошке раднике са регије Бирча у области јавног заговарања и израде акционих планова у оквиру пројекта "Један минут за цијели живот", чији је циљ јачање система социјалне заштите и инклузије на овој регији.

Координатор овог пројекта и Удружења "Инфохаус" Емина Бећић рекла је новинарима да је ово Удружење "Инфохаус", у сарадњи са Уницефом, покренуло пројекат "Један минут за цијели живот" у сврху промоције социјалне инклузије на подручју Бирча, које обухвата општине Зворник, Братунац, Сребреница, Милићи и Власеница.

"Радимо са школама и просвјетно-педагошким радницима који су присутни на радионици како би у септембру и октобру радили на изради акционих планова за промоцију социјалне инклузије у локалним заједницама", рекла је Бећићева.

Она је нагласила да је прошле године "Инфохаус" спровео истраживање и прикупио податке од представника локалних власти у вези са најбољим механизмом за промоцију социјалне инклузије, на којима се ради ове године.

Бећић је истакла да ће пројектом бити обухваћено 400 дјеце и десет наставника на подручју Бирча, који ће бити у могућности да боље разумију концепт социјалне инклузије, дјечијих права и интеркултуралног дијалога путем укупно 22 радионице.

"Дјеца ће уз помоћ наставника-координатора развити пет локалних дјечијих акционих планова који ће бити представљени различитим секторским групама у локалним заједницама током дискусија на округлим столовима", рекла је Бећићева.

Она је додала да ће 30. новембра, када се обиљежава Међународни дан дјетета, бити одржан филмски фестивал на коме ће сви приказани филмови имати елементе социјалне инклузије.

Педагог из Основне школе "Вук Караџић" из Власенице Споменка Савиновић рекла је да су ове радионице веома значајне, јер се на њима научи нешто ново што доприноси да се на другачији начин ради и помаже ученицима којима је то потребно.

"Оно што је најбитније, уочене проблеме путем ових пројеката лакше рјешавамо", рекла је Савиновићева.

Пројекат социјалне инклузије дјеце са потешкоћама у развоју на подручју Бирча дио је активности које удружење "Инфохаус" спроводи уз подршку Уницефа већ другу годину.

Програм финансира Влада Холандије, а имплементирају га агенције УН, Уницеф, УНДП и УНХЦР.