latinica  ћирилица
28/08/2015 |  11:09 | Аутор: РТС

"Чоколадни гром" Дерил Докинс отишао у легенду

Бивши НБА кошаркаш Дерил Докинс преминуо је јуче у 58. години од посљедица срчаног удара. Докинс је био познат по изузето снажним закуцавањима, често је на утакмицама ломио табле, због чега је добио надимак "Чоколадни гром".
Стварао историју НБА... Дерил Докинс (фото: www.usmagazine.com) -
Стварао историју НБА... Дерил Докинс (фото: www.usmagazine.com)

Управо због њега и Џулијуса Ирвинга касније су направљене нове табле од ојачаног плексигласа и чвршћег материјала.

"Са великом тугом и болом објављујемо да нас је напустио наш вољени супруг и отац, Дерил Докинс. Дерил је плијенио својом личношћу, скренуо пажњу многих због препознатљивог осмијеха, моћних закуцавања, али прије свега због његовог великог срца", наводи се у саопштењу породице, преноси агенције Ројтерс.

Докинс је 1975. године постао први кошараш који је директно из средње школе завршио у неком НБА тиму. Током каријере играо је за Филаделфију, Њу Џерси, Јуту и Детроит.

У најјачој кошаркашкој лиги на свијету провео је 14 сезона и за то вријеме имао учинак од 12 поена, 6,1 скокова и 1,4 блокаде по утакмици.

Након тога наступао је за италијанске клубове Филипс из Милана и Форли, да би се на крају придружио Харлем Глобтротерсима.

Занимљиво је да је био учесник фајнал-фора у Истанбулу 1992. године и да је у полуфиналу против Партизана постигао 21 поен.

Ипак, то није помогло екипи Мајка Дантонија, Партизан је славио са 82:75 и касније у финалу побиједио и Хувентуд резултатом 71:70 чувеном тројком Александра Ђорђевића у посљедњим секундама меча.