latinica  ћирилица
28/08/2015 |  10:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Молотовљевим коктелом на азилантски дом

Непознате особе су у месту Залћемендорф у Доњој Саксонији бациле ноћас Молотовљев коктел на зграду једног азилантског дома, гдје је већ живјела једна Сомалијка и њених троје деце, јављају њемачки медији.
Сукоби полиције и неонациста у Хајденау - Фото: Getty Images
Сукоби полиције и неонациста у ХајденауФото: Getty Images

"Полазимо од тога да је у позадини овог догађаја мржња према странцима", рекао је један порпарол полиције, преносе медији.

Мајка и њена дјеца нису повријеђени, пошто су се у моменту напада налазили у једној споредној просторији, а полиција, како се наводи, истражује случај.

Број напада на избјеглице у Њемачкој расте и у само једној седмици у августу избио је пожар у шест азилантских домова, преносе њемачки медији, који пишу и да велики број нападача није, међутим, повезан са десницом.

Указујући да за 2015. годину још нема тачних података о подметнутим пожарима, магазин "Фокус" подсјећа да је само у једној седмици у августу било шест пожара.

Пожари су избили у азилантским домовима у Деблену (Саксонија), Науену (Бранденбург), Вајсаху (Баден-Виртемберг), Нојштату (Баварска) и у Берлину, а полиција провјерава да ли је мотив мржња према странцима.

Према подацима Фондације "Амадео Антонио" прошле године је највише напада на избјеглице регистровано у Сјеверној-Рајни Вестфалији и Саксонији, али се сада слика промијенила, па је тако, према информацијама "Шпигла", број напада у Берлину смањен, а у Рајнланд-Пфалцу, Шлезвиг-Холштајну, Доњој-Саксонији и Саксонији порастао.