latinica  ћирилица
28/08/2015 |  09:14 | Аутор: Политика

Француска: Борба против расипања хране

Велики дистрибутери намирница и француска влада су постигли договор о мјерама за спречавање расипања хране.
Храна - Фото: telegraph
ХранаФото: telegraph

Тако су велики дистрибутери дужни да подрже поклањање непродате хране хуманитарним организацијама што ће држава финансирати, речено је послије састанка представника великих ланаца самопослуга са француском министарком за екологију, Сеголен Роајал.

Сеголен Роајал и представници великих ланаца самопослуга потписали су “конвенцију о добровољном ангажовању у борби против расипања хране“.

Трговци тако морају да престану да уништавају непродате намирнице, а морају и да ограниче означавање “рока за оптимално коришћење“ намирница који је сада на великом броју прехрамбених производа, укључујући и сирће и шећер.

Нове обавеза се за сада односе само на продавнице веће од 400 квадратних метара, које ће морати и да обуче особље да не расипа храну.

По једном недавном извјештају, сваки становник Француске годишње баци у просјеку 20 до 30 килограма хране, односно укупно 12 до 20 милијарди евра. Велетрговци су, међутим, директно одговорни за само пет до десет одсто те штете, угоститељство за 15 одсто, а за чак 70 одсто кривац су домаћинства.