latinica  ћирилица
28/08/2015 |  08:40 | Аутор: Б92

Највеће војне вјежбе НАТО од 2002. године

НАТО ће ове јесени одржати своје највеће војне вјежбе од 2002. године, уз учешће 36.000 војника, које не повезује с напетошћу у односима с Русијом.

Вјежбе ће се одржати од 3. октобра до 6. новембра, углавном у Италији, Шпанији и Португалији, изјавио је на конференцији за штампу у Вашингтону француски генерал Жан-Пол Паломерос, врховни командант савезничких снага за реформу НАТО.

Назване "Спој трозупца" вјежбе ће бити "високог интензитета" и уз ангажовање ће укључивати 27 од 28 земаља НАТО, и седам земаља-партнера НАТО, рекао је он.

По ријечима генерала Паломероса, вјежбе нису конкретно повезане с кризом у Украјини и с растућом напетошћу са Русијом.

"Одлука је донијета на самиту НАТО 2012. години у Чикагу. У то вријеме, још смо имали одлично партнерство с Русијом. Нема агресивног става, НАТО испуњава своју улогу у стварима колективне одбране и управљања кризама", додао је Паломерос.

Сценариј вјежби обухвата све компоненте савременог ратовања, као што су ракетна одбрана, сајбер-напад и "хибридно ратовање", уз пропагандне активности. Друштвене мреже ће бити дио вјежбе, с фиктивним противницима, али вјероватно и с правим, објаснио је генерал.

"Не могу ни да замислим да неће бити посјете нашим сајтовима на Интернету“, закључио је Паломерос.