latinica  ћирилица
27/08/2015 |  20:03 | Аутор: РТРС

Полиција РС: Снимак није валидан (ВИДЕО)

Без потписа и печата, опозиција је објавила документ о форензичком вјештачењу аудио-снимка, у којем се говори о наводној куповини посланика.

Увјеравају да је снимак аутентичан, да није монтиран ни накнадно синхронизован. Форензичко вјештачење је тражио предсједник НДП Драган Чавић, посредством својих, како каже, пријатеља у Холандији, а урадио га је Национални институт за форензику Холандије. Извјештај није валидан, јер је ријеч о незаконито прибављеном снимку и незаконитом вјештачењу, порука је директора полиције Републике Српске Гојка Васића.

Гдје је оригинални снимак? На ово питање опозиција још не одговара. Увјеравају да су Холанђани вјештачили снимак са портала Кликс и снимак са наше Телевизије у којем премијерка Српске Жељка Цвијановић говори о овој теми. Позивају се на савремену технологију и кажу да су за вјештачење били довољни докази који су, посредством својих пријатеља, доставили у Холандију.

- Одмах да вам кажем, да сам наручилац ја и да вам кажем да су то моји пријатељи у Холандији одрадили. Ми смо добили оно што смо хтјели - рекао је Чавић.

Опозиција је, и прије налаза из Холандије, без потписа и печата и оригиналног превода, увјеравала да је снимак аутентичан и да очекују вјештачење снимка у једној лаборторији у Лондону. Шта је са вјештачењем у лондонској лабораторији и кроз колико је лабораторија снимак прошао док се није добио жељени резултат, опозиција о томе данас није говорила. Али су раније јавност увјеравали да очекују налаз из Лондона. Да не буде забуне, подсјећамо вас на тврдње предсједника СДС-а Младена Босића. 

- Како сам ја упознат, чека се налаз из неке лабораторије у Лондону, али да је сасвим сигурно да ће тај налаз потврдити да је то аутентичан снимак - рекао је Босић.

Умјесто Лондона - Холандија. Како год, снимак није валидан, јасни су у полицији Српске. У демократском свијету, подсјећају, да се вјештачење може обавити само на захтјев полиције и тужилаштва, и на основу оригинала. Како сарајевски портал Кликс никад није хтио да оригинал уступи тужилштву од вјештачења и истраге се одустало. 

- У принципу, ту се ради о незаконито прибављеном снимку који је на незаконит начин анализиран и вјештачен у националним лабораторијама гдје се врши вјештачење по захтјеву грађана из друге државе, по мени је мало чудно. Али прихватамо да је то преко одређених лобија урађено, али засигурно није прихватљиво на нашем суду - рекао је директор Полиције Српске Гојко Васић.

Чавић каже да су потпуно свјесни да ово вјештачење не може бити правно ваљани документ.

Циљ вјештачења би требало да буде ко је, чиме и како снимао, а не чији је глас на снимку, каже Васић и подсјећа да Специјално тужилаштво води истрагу о незаконитом прислушкивању. Опозиција и данас увјерава да је спорни снимак урадио неко из окружења предсједнице Владе.

- Они вјероватно располажу са више сазнања око самог организовања снимка и могу да дају такве претпоставке. Ја не располажем таквим сазнањима - каже Васић.

За предсједницу Владе Српске ово је још један игроказ, како каже, потрошене опозиције. Прича о снимку је једина тема која опозицију држи на окупу и којом настоје да прикрију своје катастрофалне грешке које чине у Сарајеву, сопствену политичку слабост и унутрашња цијепања, наводи премијерка Жељка Цвијановић у саопштењу.

У СНСД кажу да је инсистирање на причи о спорном аудио-материјалу након што су домаће правосудне институције дале коначну ријеч, није ништа друго, него замајавање народа, усљед немоћи да се прикрије недорасла издајничка политика, коју СДС, ПДП и НДП воде у Сарајеву. Очито је, наводи СНСД, да ове странке не поштују суверенитет, нити ишта што има потпис Републике Српске, те би било поштено да колективно одступе и врате мандате, јер их нису добили у Холандији, ни у Великој Британији, већ, како кажу, на превару у РС.