latinica  ћирилица
27/08/2015 |  19:45 | Аутор: РТРС

Мљекари Српске: Пет дана да се ријеши извоз! (ВИДЕО)

Док се јуче још спекулисало ко стоји иза блакаде извоза млијека у ЕУ - данас је и званично потврђено - жалбу на извоз млијека из БиХ уложила је Хрватска.
Мљекаре у Српској - Фото: СРНА
Мљекаре у СрпскојФото: СРНА

Произвођачи млијека дали су институцијама у БиХ рок од пет дана да ријеше проблем извоза млијека. У супротном, блокираће увоз млијека из Хрватске. Нема нових вијести из Сарајева, ни послије састанка представника Европске комисије и Канцеларије за ветеринарство БиХ. Стални комитет Европске комисије о овоме ће расправљати 16. септембра, а до тада рампа за млијеко из БиХ бићез атворена.

Европске границе за извоз млијека у ЕУ, биле су отворене само неколико часова. Почетак извоза млијека у ЕУ требало је фарми Милана Шкундрића код Приједора да обезбиједи откуп. Са ове фарме дневно се у дубичку мљекару испоручи око 3.000 литара млијека.

- Не само да нас је изненадило, већ и разочарало. Очекивали смо сигурност, а сада више не знамо шта треба да урадимо да би добили дозволе - рекао је Шкундрић.

Дилеме више нема – Хрватска је уложила жалбу и онемогућила извоз млијека из БиХ у ЕУ. Ресорни бх. министар Мирко Шаровић каже да ће тражити од Европске комисије да ријеши овај проблем због неутемељености жалбе Хрватске, јер је БиХ испунила услове за извоз.

- Мислим да БиХ врло радо прима млијеко из Хрватске, преко 20 милиона литара годишње. Сматрам, да није фер прама сусједу да га на овај начин доводи пред свршен чин и све то не доприноси либерализацији тржишта - каже Шаровић.

Министарство пољопривреде Републике Српске очекује да ће надлежне бх. институције предузети све како би се млијеко из БиХ поново нашло на европском тржишту.

Мљекари из Републике Српске дали су рок од пет дана надлежнима да ријеше проблем извоза млијека.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац истакао је да ће упротивном забранити сваки увоз пољопривредних производа из Хрватске у БиХ, док се проблем не ријеши.

Од надлежног министарства Хрватске тражили смо одговор на питање: Због чега се Хрватска одлучила на овај корак. Из Владе Хрватске је одговорено: "Право је и дужност сваке земље чланице заузети се за своје интересе и интересе грађана своје земље у процесу доношења одлука које ће вриједити за све земље чланице једнако. Но, процеси доношења и мијењања одлука унутрашња су питања Европске уније, те их овом приликом не желимо коментарисати".

Највећи прерађивач млијека у Српској Млијекопродукт из Козарске Дубице био је спреман да извезе прве количине млијека и млијечних производа, што би представљало велико растерећење, јер ова компанија има мјесечне залихе од 5,5 милиона литара млијека. Осим дубичког произвођача, у Европу је требало да извозе и Милкос из Сарајева, Мегле из Бихаћа и мљекара Ливно.