latinica  ћирилица
27/08/2015 |  19:42 | Аутор: РТРС

Ко на јесен напушта Клуб посланика СДС-СРС у НСРС? (ВИДЕО)

Неколико чланова Клуба посланика СДС-СРС у Народној скупштини Републике Српске припрема се да током јесени напусти овај клуб, објавила је Српска новинска агенција.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Срна наводи да је извјесно да ће овај Клуб напустити неколико чланова, незадовољних односима у странци, који су постали неподношљиви. Већина је, наводе, револтирана понашањем мале групе људи који покушавају да приватизују процесе одлучивања у странци. 

Ко су посланици који желе да напусте СДС-ове редове у Парламенту Српске нико, за сада, не жели да открије. Многи су без коментара на ово питање. Међу њима и шеф посланичког клуба Вукота Говедарица. 

"Не коментаришем спекулације. Одговорно тврдим да политичке кородиране личности у Клубу СДС-у више нема", каже Говедарица

Славко Дуњић, који је први иступио из СДС-овог клуба, а касније су му се придружили и Ненад Стевандић и Дарко Бањац, одговара да нема ни политички слијепих који ће слијепо слушати све што долази из врха Српске демократске странке.

А управо би то што долази из врха странке, пише Срна, могло да буде узрок новог осипања на јесен, посебно због односа према кључним националним питањима. Пропуста је било од непоштовања процедуре именовања, до неравномјерне расподјеле средстава коју је условила страначка припадност.

На питања зашто су бошњачки интереси имали предност у односу на интересе Српске, у ПДП-у и СДС-у избјегавају одговор и оштрицу окрећу ка СНСД-у и његовом лидеру.

Шеф Клуба посланика ПДП-а у НСРС Бранислав Бореновић каже: “Лако је србовати у овој сали у Бањалуци, треба отићи у Зетру, у сред Сарајева”.

Посланици, како пише Срна, сумњају и у професионалне капацитете кадрова у Савјету министара. Кап која је прелила чашу могао би да буде Бечки самит и на њему излобирани пројекти из Федерације, науштрб приоритета. Једини пројекат, који је био на дневном реду овог самита, мост на Сави, претрпио је измјене, без знања Српске, и то због изостанка подршке српских министара у Сарајеву.